Vacanța de muncă, o nouă modalitate de odihnă

Programul hibrid de muncă apărut în pandemie a adus și un nou fel de vacanță. Workcations” este un amestec din muncă și vacanță preferat de tot mai mulți angajați care îmbină serviciul cu odihna.

Noul trend a venit pe fundalul muncii online. De ce să stai în casă, dacă poți face munca de la distanță și mai mare de locul de muncă. Care e deosebirea că lucrezi de-acasă sau dintr-o pensiune, și-au pus întrebarea mai muți angajați gata să muncească de oriunde. Și au testat noutatea. Ei au făcut drumeții, au explorat păduri și au sărit cu parapanta în timp ce lucrau la sarcini de lucru pe un laptop. Drept rezultat aceștia au depășit blocajul creativ și au obținut o mai bună sănătate mintală, scrie BBC. Fapt confirmat și de un studiu realizat de o companie turistică din SUA care sugerează că patru din cinci persoane care au avut o vacanță de muncă au simțit că le-a sporit productivitatea și creativitatea și au trecut mai ușor peste stresul legat de muncă.

Pe de altă parte, atrag atenția experții solicitați de BBC, vacanțele de muncă nu ar trebui să înlocuiască vacanțele reale pentru că oamenii au nevoie să stea o perioadă departe de serviciu, în caz contrar riscul de stres legat de muncă și epuizare ar putea crește. Un studiu realizat printre americani arată că trei din cinci angajați au spus că nu consideră călătoriile care îmbină munca și odihna drept vacanțe adevărate și că optează să se deconecteze în timpul vacanței de la problemele de serviciu.

Vacanța de muncă ridică și alte probleme de echitate. Nu oricine își poate permite să lucreze de la distanță sau să închirieze o locuință pentru câteva zile într-o altă localitate. Aceasta se potrivește mai mult tinerilor angajați care sunt mai flexibili și nu au prea multe obligații sociale sau de familie. Experții se tem că așa numitele workcations ar putea duce la o segregare în companii între angajații care sunt legați de locul de muncă și cei care pot lucra de oriunde. Asta va solicita managementul să prevină problemele de comunicare și cele de organizare a muncii în echipă.

Acum că vacanța de muncă a devenit deja o realitate, încercările companiilor de a crea la locul de muncă mai multe zone de odihnă cu elemente de joc pentru angajați ține deja de istorie. Acum provocarea lansată de workcations este mai mare. Experții citați de BBC susțin că vacanțele de muncă ar fi o soluție pentru ca munca și viața să se integreze într-un mod de viață solicitat de contemporaneitate în care cele două părți nu sunt în competiție, dar se completează. Dar aici intrăm într-o altă dimensiune, vor ști oare toți angajații să se dedice muncii în vacanță sau să se odihnească în timp ce sunt la muncă de la distanță?