Efectele salariilor din șase cifre asupra pieței muncii
În goană după profesioniști gata să muncească peste program și să facă sacrificii pentru carieră, unele companii din Statele Unite ale Americii sunt gata să ofere salarii din șase cifre. Cei mai căutați pentru astfel de oferte sunt absolvenții care își pot începe cariera cu un salariu pe care niciun angajat până la ei nu l-a visat, scrie BBC care se întreabă care sunt implicațiile acestei experiențe pe termen lung?
Sectorul consultanței în afaceri a fost mereu o industrie care a plătit bine. Un proaspăt angajat poate primi între 120.000 și 140.000 de dolari anual. Această sumă este de aproape de două ori mai mare decât salariu mediu anual din America, puțin peste 60.000 de dolari.
Și industria software oferă pentru începători salarii de peste o sută de mii de dolari anual, la fel ca și companiile bancare unde un analist poate primi în primul an de muncă 110.000 de dolari. Nici marile firme de avocatură nu stau mai rău. Salariile de peste o sută de mii de dolari pentru proaspeții angajați au devenit o normă nu doar în SUA. Asta în timp ce colegii acestor noi veniți muncesc din greu pentru a ajunge la un astfel de salariu.
O explicație, afirmă experții solicitați de BBC, ar fi criza de angajați și concurența acerbă pentru talente bine pregătite și dornice să muncească peste program. Acest deziderat a dus în ultimii ani la o creștere continuă a salariilor pentru lucrătorii care își încep cariera și a depășit cifra de o sută de mii de dolari în mai multe sectoare ale economiei din cauză că cererea de muncă depășește oferta de pe piață. În aceste condiții, salariile mari sunt mai degrabă niște „instrumente de recrutare” a celor mai buni din cei mai buni. Unii consideră că angajații mai tineri sunt conștienți de deficitul de talente și solicită salarii mari pentru că știu că le vor primi.
Abia angajați, tinerii promițători descoperă că în goană după un salariu mare s-au ales cu „niște cătușe de aur”. Unii ajung să își urască locul de muncă pentru consumul de energie la care se expun. Acesta poate avea consecințe insidioase pe termen lung deoarece angajații își construiesc stiluri de viață în jurul salariului mare și se tem să renunțe la el. Fapt care le poate crea frici patologice la gândul că ar putea să își piardă „găina aducătoare de ouă de aur”. O eventuală schimbare de job ar însemna o reducere considerabilă a venitorilor de aproape două ori, iar acesta îi menține într-o zonă confortabilă din punct de vedere financiar și stresantă din punct de vedere al condițiilor de muncă. Unora s-ar putea să le placă și să solicite un salariu și mai mare peste o perioadă de timp ca ceva de la sine înțeles.
Salariile uriașe pot crea „sindromul impostorului”, mai scrie BBC. Această povară psihologică este resimțită mai ales de tinerii care vin dintr-un mediu cu venituri mici. Ei se întreabă ce au făcut de au ajuns să primească mai mult decât au câștigat părinții lor vreodată.
Faptul că începătorii sunt mai bine plătiți în comparație cu angajații cu vechime, poate duce și la lipsă de motivație la cei deja cu experiență și rupere de legătură între noi veniți și cei cu vechime în muncă. În plus, companiile s-ar putea să nu primească de la tânărul angajat ceea ce așteaptă. Or, munca suplimentară nu garantează mai multă productivitate.
Salariile cu șase cifre vor continua să existe în anumite sectoare bine plătite, indiferent de ciclurile economice ale lumii. Experții atrag atenția că majorarea acestora ar putea aprofunda nu doar inechitățile salariale, dar și sociale, pentru că ele vor rămâne doar pentru câțiva privilegiați și inaccesibile pentru majoritatea oamenilor, încheie BBC.
Foto simbol Travis Essinger