Doctoratele în medicină și drept, cele mai populare în rândurile studenților

Medicina este în topul domeniilor științifice pentru care optează candidații la studii doctorale. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, fiecare al cincilea doctorand din Republica Moldova (21,3%) a ales drept profil de cercetare medicina. Aceasta este urmată de științele juridice unde sunt înmatriculați la studii 17,9 la sută din numărul total al doctoranzilor din țara.

Studiul BNS mai arată că pe locul trei după numărul de studenți se plasează științele umaniste cu 12,7%, după care științele economice cu 11,8% și cele ale educației cu 10%. Printre cele mai puțin populare în rândurile tinerilor cercetători sunt științele militare, agricole și ingineria care nu adună la un loc nici zece la sută din numărul doctoranzilor moldoveni.

În anul 2021, la studii superioare de doctorat erau 1680 de persoane, dintre care cu finanțare de la bugetul de stat erau înscriși 1225 studenți (72,9% din total), iar 455 de studenți erau înscriși în bază de contract. Statisticile BNS arată că în comparație cu anul 2020, numărul de studenți cu finanțare de la bugetul de stat a crescut cu 3,9%, iar a celor în bază de contract s-a diminuat cu 11,8%.

În Republica Moldova în anul 2021 erau la studii superioare de doctorat 552 de cetățeni străini, cu 9,4% mai puțin comparativ cu anul 2020. Peste 90 la sută dintre aceștia sunt din România, iar puțin peste 7 la sută din Israel.

Anul trecut studiile superioare de doctorat s-au desfășurat în 26 școli doctorale organizate în 16 instituții de învățământ superior, dintre care 13 unități aveau forma de proprietate de stat.

Foto simbol Element5 Digital