Super-navetiștii au venit pe Pământ pentru totdeauna
Dacă găsiți obositor drumul de la Ciocana la Buiucani, de la Poșta Veche la Botanica sau de la Strășeni la Malina Mică, aflați că nu sunteți singurii care fac un drum lung până la serviciu. În Statele Unite distanțele sunt mai mari, iar super-navetiștii fac zeci de kilometri pentru a merge la muncă.
Până la pandemie, naveta pe distanțe lungi era caracteristică mai mult angajaților de top, dar odată cu dezvoltarea așa numitului model hibrid – munca online și offline – tot mai mulți angajați s-au pomenit în situația de a parcurge un drum lung la serviciu, scrie BBC.
După ce au fost lăsați să lucreze de acasă, unii angajați s-au mutat în localități mai mici la zeci, și chiar sute, de kilometri de locul de muncă. Acum când munca revine la normal, aceștia sunt puși să aleagă fie revin în orașele din care au plecat, fie continuă sa facă naveta.
Potrivit unor calcule doar în Statele Unite ale Americii, aproape cinci milioane de angajați s-au mutat în ultimii doi ani din orașele în care continuă să mai aibă un loc de muncă. Mulți au început să aprecieze viața din localitățile mici. Chiriile sunt mai ieftine, viața mai liniștită, iar locurile de vacanță sunt mai accesibile. Toate acestea vin să compenseze cele câteva ore petrecute în tren sau autobuz (unii și în avion) în drum spre serviciu. În acest timp călătorii în scop de serviciu asculta podcast-uri sau a se concentra asupra problemelor de muncă.
Numărul super-navetiștilor crește pe măsură ce unele companii adoptă modelul hibrid de muncă, chiar dacă există mai multe provocări logistice. Este vorba mai ales de lucrători din clasa de mijloc, menționează jurnalistul Bryan Lufkin de la BBC, care pot lucra de la două zile pe săptămână până la câteva zile pe lună la birou.
Când vorbesc despre viitorul acestui fenomen, experții afirmă că super-navetiștii nu vor dispărea odată pandemia. Vor rămâne în companiile care au nevoie de angajați buni care pot să lucreze de la distanță. Între timp se caută soluții pentru provocările cu care au venit super-navetiștii. Acum se caută o nouă abordare a culturii corporatiste care suferă din cauză că angajații se înstrăinează, iar drumurile lungi și dese pot afecta negativ randamentul muncii super-navetiștilor.