Munca de-acasă poare fi periculoasă

Pandemia a accelerat tendința muncii de-acasă și milioane de oameni s-au trezit cu biroul în dormitor sau la bucătărie. Cei care lucrează de la distanță stau pe canapele sau paturi, la mese improvizate aplecați deasupra laptopurilor.

Lucrul de acasă pune corpul nostru în pericol din cauza unor obiceiuri proaste. BBC a discutat cu mai mulți experți din centre medicale importante și a prezentat câteva sfaturi pentru a face munca de acasă nu doar plăcută, dar și sănătoasă.

Ergonomia este o știință care se ocupă de studiul modului în care oamenii interacționează cu sistemele fizice din mediul lor fie că e vorba de birouri, paturi, scaune, canapele… Dacă acestea sunt proiectate greșit sau oamenii stau incorect pe ele se pot trezi cu probleme fizice sau durere.

Potrivit doctorului Susan Hallbeck, președintele Societății de Factori Umani și Ergonomie, un birou ergonomic presupune un monitor de computer care se află la nivelul ochilor sau puțin sub nivelul ochilor și la o distanță de braț, un scaun care susține partea inferioară a spatelui și acces la un mouse, care este mai bun pentru încheietura mâinii decât un trackpad.

Ce să faci în situația când nu îți poți organiza un birou ergonomic

Statul la masa din bucătărie sau la cea din sufragerie nu este o soluție tocmai bună. Acestea s-ar putea să aibă aceeași înălțime ca și cele din birouri, dar problema e în scaune. Cele de acasă sunt proiectate adesea mai jos decât cele de birou, nu au suport pentru brațe și nu le puteți regla înălțimea. Pentru scaunele din lemn tare, medicul Hallbeck recomandă să lipiți o pernă mică în spate în regiunea mijlocului pentru a oferi un sprijin lombar ușor. Totodată asigurați-vă că spatele este pe scaun, umerii relaxați și brațele relaxate la unghiuri de 90 de grade.

Pentru a verifica înălțimea mesei de lucru este necesar să te așezi corespunzător pe scaun și să pui mâinile pe picioare. Blatul mesei ar trebui să fie la nivelul coatelor. Dacă trebuie să ridici mâinile pentru a ajunge la masă înseamnă că aceasta e prea înaltă sau tu ești prea jos. Din punct de vedere al ergonomiei, brațele ar trebui să lunece peste masă fără ca să-ți ridici umerii.

Poziția corectă a tastaturii vă va oferi comoditatea nu doar mâinilor și spatelui, dar și ochilor. Dacă aveți o tastatură autonomă, de exemplu, puteți folosi un teanc de cărți pentru a vă ridica laptopul la înălțimea potrivită la nivelul ochilor sau puțin mai jos. Este important ca ughiul cotului să fie de aproximativ 90 de grade pentru a oferi un sprijin adecvat pentru antebraț și pentru a vă menține încheieturile într-o postură neutră.

Atunci când lucrați de pe pat, improvizați o masa pe care să puneți laptopul astfel ca monitorul să fie puțin sub nivelul ochilor, iar cotul mâinii să formeze un unghi de 90 de grade. Pentru reducerea presiunii pe spate folosiți perne pentru sprijinirea coloanei. Dar, în mod ideal, evitați patul sau canapeaua, recomandă experții.

Ignorarea regulilor de postură corectă poate duce la apariția unor „microtraumatisme”, care înseamnă mici leziune ale mușchilor care se vor manifesta peste ani ca dureri la nivelul tendoanelor, degetelor, umărului sau spatelui.

Pe lângă poziția corectă la masa de lucru, este importantă și mișcarea. Casa îți oferă distanțe prea mici pentru a face un efort fizic în comparație cu biroul. Cei câțiva pași până la bucătărie sau baie nu se compară cu distanțele pe care le faci șa serviciu până la toaletă, cantină sau un alt loc pentru o ședință. Medicii recomandă o mișcare la fiecare 30 de minute. Asta ajută nu doar la consumul caloriilor, dar și la relaxarea posturii după efortul pe care l-ați depus ca urmare a unei poziții incomode.

Și iluminatul joacă, de asemenea, un rol. Dacă este prea luminos în cameră, poate accelera oboseala ochilor sau vă poate da dureri de cap. Pentru a evita asta este bine să aveți mai puțină lumină deasupra ochilor și mai multă lumină sub ochi – pe masă, pe tastatură și pe documente, recomandă specialiștii. Evitați să stați lângă o fereastră pentru a exclude o strălucire pe ecranul computerului.

Munca de-acasă poate afecta și ochii. Pentru aceștia  medicii recomandă exerciții odată la 20 de minute. Luați ochii de pe ecran și concentrați-vă pe ceva la 20 de metri distanță timp de 20 de secunde. Acest exerciții te ajută să eviți oboseala ochilor.

Hallbeck atenționează mai ales tinerii să-și protejeze corpul. El spune că obiceiurile proaste la vârsta de douăzeci de ani pot să provoace probleme reale mai târziu, iar pentru a evita complicații le recomandă să acorde atenție corpului lor atunci când acesta dă anumite semnale.

Foto simbol. Photo by Ave Calvar on Unsplash