La facultate, pe criterii de gen
Fetele aleg filologia și științele educației, iar băieții optează mai mult pentru silvicultură și inginerie. Un studiu publicat de Biroul Național de Statistică arată că educația profesională în Republica Moldova mai este determinată pe criterii de gen.
Potrivit publicației „Educația în Republica Moldova” pentru anii 2021-2022, fetele cel mai des aleg domenii de studii ca filologia, educația , biologia și jurnalismul. Ponderea lor la aceste specialități este mai mare de 80 la sută. Printre specializările pentru care optează tinerele se mai regăsesc chimia, științele sociale, sănătatea, artele și serviciile publice. Aici ele reprezintă aproape 70 la sută din numărul total de studenți.
Studiul arată că băieții preferă să își facă studiile în domenii ca serviciile securității, inginerie și silvicultură. Opt din zece studenți la aceste specialități sunt de gen masculin. Aceștia mai domină și la facultăți care pregătesc specialiști în informatică și științe agricole, unde reprezintă mai mult de 70 la sută din numărul total de studenți.
Trei din cinci studenți la specialități precum arhitectura, sportul, fizica și științele mediului sunt băieți. Cifrele sunt de parte fetelor în domeniile de studii precum matematica, științele economice și cele administrative, unde ele reprezintă mai mult de 60 la sută din numărul total de studenți.
Singurele specializări unde există un echilibru între sexe sunt dreptul, științele umaniste și medicina veterinară. În aceste domenii numărul fetelor și băieților este aproximativ egal, cu o neînsemnată dominare a fetelor a fetelor la drept (52,4%) și a băieților la științele umaniste (52,6) și veterinărie (54,3%).