CFM își reciclează angajații

Administrația CFM își încurajează angajații să se reprofileze în alte sectoare de activitate după suspendarea mai multor rute de tren spre Moscova și Sankt Petersburg. Din cauza războiului din Ucraina, cel mai mult au avut de suferit însoțitorii de vagoane din Departamentul Călători.

Directorul general CFM, Oleg Tofilat a declarat pentru cesafiu.eu că 12 însoțitori au fost direcționați la studii de scurtă durată la Școala Tehnică Feroviară din Basarabeasca pentru a fi instruiți în calitate de ajutor de mecanic, cu posibilitatea de a conduce locomotive în viitor.

„Este clar că degrabă nu vor fi relansate rutele spre Moscova și Sankt Petersburg. Angajații care erau antrenați în deservirea trenurilor nu sunt asigurați cu un loc de muncă și din nefericire suntem nevoiți să optimizăm această subdiviziune. Cei care cunosc domeniul și vor să rămână la întreprindere sunt încurajați să însușească alte profesii feroviare. La Basarabeasca pregătim mecanici de tren și pentru alți agenți economici care au infrastructură feroviară și operează locomotive de manevră, cum ar fi porturile sau întreprinderile industriale”, a menționat Tofilat.

Potrivit directorului CFM, salariile angajaților din întreprindere vor ajunge la o mie de euro către anul 2025.

Anul trecut Calea Ferată din Moldova avea 6300 de angajați. Mai mult de jumătate dintre aceștia erau trecuți de vârsta de 50 de ani. Potrivit Planului de reabilitare și modernizare a întreprinderii, numărul angajaților urmează să fie optimizat până la 5500 în 2023, iar către anul 2026 CFM va avea 4500 de lucrători.

Foto simbol. Sursa FB Calea Ferată din Moldova