Întreprinderile din RM continuă angajarea refugiaților ucraineni

Cinci refugiați ucraineni sunt angajați în fiecare zi în câmpul muncii din Republica Moldova. Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, până în data de 26 iulie agenții economici din țară au notificat despre angajarea a 670 cetățeni din Ucraina. Dintre aceștia, 518 sunt femei și 152 bărbați.

Cei mai mulți ucraineni înregistrați în evidențele ANOFM și-au găsit un loc de muncă în Chișinău (499),  Bălți (21), Ungheni (19) și Cahul (17). Aceștia au ales să lucreze în calitate de programatori, ingineri, cusători, vânzători, bucătari, chelneri sau medici. Printre meseriile pentru care au mai optat refugiații se regăsesc cele de infirmieră, operator in sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii și operator introducere date.

Până acum 140 angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni. În total au fost propuse peste două mii de locuri de muncă vacante disponibile pentru refugiați.

ANOFM anunță că 370 cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele subdiviziunilor teritoriale pentru a primi suport la angajare. Ei beneficiază de informații privind locurile de muncă vacante, date de contact ale angajatorilor, ghidare și suport la angajare.

Angajatorii, care au angajat cetățeni din Ucraina, au obligația să notifice despre aceasta ANOFM în termen de cinci zile de la data încheierii contractului de muncă.

Foto simbol. Photo by Gabrielle Henderson on Unsplash