Studiile profesionale, tot mai solicitate în închisori
Numărul deținuților înmatriculați la studii profesionale este în creștere. Anul acesta vor fi admiși în învățământul profesional tehnic 340 de persoane aflate în detenție. Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, interesul deținuților pentru pregătirea profesională crește în urma diversificării ofertei de specialități și introducerii învățământului dual, precum și a majorării numărului de locuri disponibile.
Conform Planului de admitere în învățământul profesional tehnic secundar pentru anul de studii 2022-2023, Guvernul a aprobat pentru persoanele aflate în detenție 190 de locuri de studii la specialitatea construcții și inginerie civilă, după care urmează mecanica și prelucrarea metalelor cu 75 de locuri. 25 de înmatriculări se vor face la electronică și automatică, iar 20 de locuri sunt rezervate pentru studii de coafor și frumusețe. Alți 30 de deținuți vor avea ocazia să învețe meșteșugăritul și serviciile hoteliere, restaurante și alimentație publică. Învățământul profesional se desfășoară prin intermediul cursurilor de instruire cu elemente duale și a celor de scurtă durată în mai multe penitenciare prin intermediul școlilor profesionale din regiune.
Admiterea la studii se face în baza ofertei de specialități asigurată de instituția de învățământ din raza de dislocare a instituției penitenciare și a cererii din partea deținuților. Administrația Națională a Penitenciarelor menționează că formarea profesională a persoanelor condamnate se realizează în funcție de recomandările din Planul individual de resocializare pentru condamnat, a opțiunilor și aptitudinilor acestora.
În ultimii patru ani au fost înmatriculați la studii de formare profesională 5662 de deținuți, dintre care 2605 (46%) au absolvit. ANP explică abandonul studiilor prin eliberarea deținuților (la libertate nu mai continuă studiile), transferul în alt penitenciar sau absenteismul care se soldează cu exmatricularea. Cele mai solicitate studii în rândurile deținuților sunt cele de bucătar, tencuitor, placator cu plăci, sculptor în lemn, lăcătuș-instalator și cusător.