Italia a rămas fără muncitori agricoli
Companiile agricole din Italia duc lipsă de cel puțin 100.000 de mii de muncitori, iar perspectiva de a găsi un angajat este tot mai sumbră. Agricultura italiană are nevoie de muncitori în grajduri, tractoriști, culegători și personal specializat, scrie publicația agronotizie.
Roberto Caponi, director de departament în cadrul Confagricoltura, un patronat care reprezintă interesele întreprinderilor agricole, spune că deficitul de forță de muncă din sector amenință cu falimentul mai multe ferme agricole. Potrivit lui, din punct de vedere istoric agricultura italiană a depins puternic de muncitorii din străinătate. Aproximativ o treime dintre lucrătorii din sectorul agricol italian sunt cetățeni străini. În ultimii ani antreprenorii își găseau angajați din Europa de Est, dar pandemia a redus considerabil numărul acestora pe piața muncii din Italia.
„Odată cu extinderea Uniunii Europene și până acum câțiva ani, Italia a reușit să găsească forță de muncă din Polonia, Bulgaria și România. Astăzi aceste țări au o creștere economică semnificativă care le oferă cetățenilor mai multe oportunități de muncă la ei acasă. Nu mai este convenabil să vii la muncă în Italia. Mulți migranți preferă să muncească în țări unde sunt plătiți mult mai bine, cum ar fi Franța sau Germania. Totodată există și o anumită concurență internă în Italia între diferite sectoare care atrag muncitori potențial angajați în agricultură, precum ar fi sectorul construcțiilor”.
Roberto Caponi a menționat că fermierii se confruntă cu reducerea numărului de angajați străini și din cauza birocrației italiene care pune bariere în fața lucrătorilor străini, mai ales a celor din afara Uniunii Europene. Potrivit lui, agricultura rămâne un sector neatractiv pentru toate țările dezvoltate deoarece necesită un anumit efort fizic și are salarii mai puțin atractive în comparație cu alte sectoare.
Salariile în agricultură au crescut în Italia cu 4,7 la sută, dar acestea rămân în continuare neatractive mai ales pe fundalul introducerii venitului de cetățenie care a redus considerabil numărul italienilor angajați în agricultură. Aceștia preferă să aibă un venit garanta de stat mai mic fără să desfășoare vreo activitate, mai scrie agronotizie.
Foto simbol. Photo by Vindemia Winery on Unsplash