”Vagabonzii” pe piața muncii, mai bine plătiți
Angajații care își schimbă des locul de muncă au mai multe șanse de creștere în carieră și câștiguri salariale mai mari în comparație cu cei loiali unui loc de muncă. Acest fapt este caracteristic mai mult tinerilor care nu mai au răbdare ca o companie să decidă viteza cu care pot crește în carieră și preferă să ia controlul acesteia asupra lor.
Studiile cu care operează BBC, arată că în Marea Britanie lucrătorii cu vârste între 16 și 24 de ani care își schimbă locul de muncă în mai puțin de un an au o creștere a salariului mai mare decât cei care nu fac schimbarea. În SUA, o analiză a 18 milioane de dosare a scos la iveală că salariile celor care au schimbat locul de muncă în 2021 le-au depășit pe cele ale foștilor colegi care au preferat să-și mențină job-ul. În unele industrii, lucrătorii au primit o creștere salarială de aproape 12%.
Economistul Lauren Thomas, citat de BBC, susține că trecerea la un alt serviciu este cea mai simplă modalitate de a obține o creștere semnificativă a salariului, în timp ce rămânerea mult timp în același rol poate duce la un salariu sub nivelul pieței.
Datele Biroului de Statistică a Muncii din SUA arată că angajații cu vârsta între 20 și 24 de ani se mențin la un serviciu în medie de 1,3 ani, iar cei între 35 și 44 de ani sunt mai statornici și ajung să își schimbe serviciul în medie pe la 4,9 de muncă într-un singur loc.
Christopher Lake, profesor asistent de management la Universitatea din Alaska Anchorage, SUA, spune că atunci când angajații trec la un nou loc de muncă, aceștia fac efectiv pași mai mari pe calea carierei lor. „Când oamenii își schimbă locul de muncă, ei colectează abilități, experiențe și cunoștințe pe care le pot folosi într-un rol viitor”, explică Lake. Iar unii sunt nevoiți să facă o schimbare din cauza proceselor lente de creștere în carieră acolo unde lucrează.
Acum 50 de ani schimbarea frecventă a unui loc de muncă era un semnal de instabilitate pentru angajator, iar fenomenul era trecea drept ”vagabondaj profesional”. Astăzi, odată cu creșterea instabilității în economie, când angajatorii nu-și mai răsplătesc muncitorii pentru loialitate, acest stereotip al vagabondului capătă o altă conotație. „În loc să-și lase progresul dictat de un singur angajator, mulți lucrători s-au simțit împuterniciți să-și gestioneze în mod activ propriile cariere: să schimbe companii pentru a avansa, a dobândi noi competențe sau a căuta noi oportunități”, explică schimbarea Lake.
Cu toate acestea nu toate companiile au timp, resurse umane și financiare pentru a-și permite să angajeze pe cineva doar pentru câteva luni. Această abordare se mai suprapune pe o viziune generațională care se bazează pe experiența celor care au petrecut zeci de ani într-un singur loc și au ajuns în vârful carierei. Anume ei și vor scoate din concurs un candidat cu un CV care arată prea multă mișcare pe câmpul de muncă din motive de îngrijorare că nu va rămâne pe mult timp, spune Lake.
Pe de altă parte, atenționează experții solicitați de BBC, faptul că un angajat care își mută locul de muncă prea des poate însemna că nu reușește să adune prea multă experiență, iar asta îi poate dăuna carierei. Frecvența constantă de a părăsi un loc de muncă și de a începe unul nou poate forma, scoate în evidență și faptul că angajații care se confruntă cu probleme la locul de muncă sunt tentați să renunțe. În loc să acumuleze treptat expertiză și capital social la o companie, cei care preferă repede dă facă schimbarea se pot găsi blocați într-o buclă de renunțare și de a începe de la capăt. Ei se pot trezi astfel pentru totdeauna într-o stare de tranziție între rolurile noi și cele vechi, iar asta poate deveni un cerc vicios.
Foto symbol. Photo by Andreas Klassen on Unsplash