Vouchere de formare profesională pentru șomeri

Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă va acorda șomerilor vouchere pentru înscriere la cursuri de calificare, recalificare sau formare continuă. Potrivit unei hotărâri de Guvern, acestea vor reprezenta contravaloarea costului cursului de formare profesională.

Șomerii își vor alege singuri prestatorii de servicii din lista celor acreditați sau autorizați temporar de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare. Noua procedură simplifică modalitatea de selectare a prestatorilor de servicii de formare profesională, care acum sunt contractați prin achiziții publice. Voucherele vor permite utilizarea pe deplin a resurselor alocate pentru instruirea șomerilor și va asigura formarea profesională a unui număr mai mare de persoane, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

Potrivit ANOFM, șase din zece persoane cu statut de șomer nu au nicio calificare profesională. Anul trecut în Republica Moldova au fost înregistrați 37 de mii de șomeri, dintre care puțin peste doi la sută au participat la cursuri de formare.

Foto simbol. Photo by ThisisEngineering RAEng on Unsplash