Inegalitate în IT: femei mai puține și mai prost plătite

Doar unul din trei locuri de muncă din sectorul IT din Republica Moldova este ocupat de o femeie care câștigă cu 33 la sută mai puțin decât bărbații. Afirmația aparține Andreei Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunctă a PNUD în Moldova.

„Egalitatea de gen în domeniile STEM este un scop în sine pentru noi, pentru autoritățile din Moldova, precum și pentru comunitatea tech. Noi trebuie să susținem fetele și femeile să aibă oportunitatea să intre și să reușească în acest sector atât de important,” a menționat Andrea Cuzyova în cadrul „Tech Women Summit 2022”.

În Republica Moldova alegerea unei profesii mai este influențată de rolurile de gen. Fetele tind să aleagă specializări din domeniile cu profil umanist, filologie, științe politice, științe sociale, asistență socială ș.a care sunt mai puțin plătite decât cele din domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), unde se înmatriculează preponderent bărbații.

În ultimii ani mai multe organizații neguvernamentale și de afaceri au lansat proiecte de atragere a femeilor și fetelor în sectorul IT. De la înființarea sa, numai comunitatea TechWomen Moldova a reușit să organizeze peste 20 de evenimente și inițiative la care au participat cca 2400 de femei. „În acest an, am înregistrat un număr record de absolvente a programului de mentorat. 60 de fete și femei au dorit să acumuleze cât mai multe cunoștințe în acest domeniu, iar 10 dintre ele, au reușit să se angajeze în câmpul muncii în domeniul IT, imediat după finalizarea programului”, spune Stefanie Ciutac, președinta ”TechWomen Moldova”,

Comunitatea femeilor din domeniul TIC s-a dezvoltat și în jurul proiectului Tekwill, care a implementat zeci de inițiative în domeniu, iar peste 45 la sută din beneficiari sunt femei. „Dacă noi o să ne uităm la comunitatea de astăzi, vârsta medie a tinerelor este sub 30 de ani, ceea ce ne vorbește că în 10 ani, vom avea și mai multe femei talentate în acest domeniu”, a menționat Irina Oriol, coordonatoare adjunctă Tekwill.

Peste 300 de fete și femei au participat la ediția a treia a summit-ului „Tech Women Summit 2022” care a avut loc săptămâna aceasta la Chișinău. Evenimentul își propune să le încurajeze să aleagă profesii în IT, domeniu care solicită diverse abilități – creativitate, organizare, analiză și logică. Tech Women a fost lansată în anul 2018 prin contribuția mai multor organizații și finanțatori pentru a fortifica experiența femeilor în domeniul IT.

Foto credit: qubo.md