Soluții la problemele tinerilor la angajare pe piața muncii din Republica Moldova
Absolvenții instituțiilor de învățământ profesional din țară se confruntă cu mai multe bariere în procesul de integrare profesională și de dezvoltare a carierei. Printre acestea se regăsesc locurile de muncă neatractive, salariile mici, pregătirea necorespunzătoare și lipsa conexiunii între instituțiile de învățământ și piața muncii.
Subiectele au fost discutate în cadrul conferinței „Perspective și oportunități de angajare pentru tinerii din Republica Moldova”. În cadrul acesteia au fost lansate și direcțiile strategice pentru Inițiativa de promovare a angajabilității tinerilor calificați pentru o dezvoltare durabilă, o platformă de comunicare pentru identificarea de noi oportunități pentru dezvoltarea de competențe profesionale necesare și asigurarea economiei naționale cu cadre calificate.
Una din problemele care a dus la crearea unui dezechilibru pe piața muncii și a unui deficit de forță de muncă este condiționată de interacțiunea slabă dintre sistemul de formare profesională și actorii implicați în procesul de angajare. Această este amplificată de nivelul scăzut de anticipare a locurilor de muncă și a competențelor necesare pentru domeniile prioritare de dezvoltare economică, precum și de lipsa de implicare din partea autorităților locale publice.
Merle Kreibaum, co-șefă de cooperare la Ambasada Germaniei la Chișinău, spune că succesul poate fi asigurat doar datorită unei rețele solide între instituțiile publice, instituțiile de învățământ și companii. „Noi suntem convinși că educația profesională în sistemul dual este un factor foarte important care oferă tinerilor atât cunoștințe teoretice, cât și experiență practică, iar agenților economici – personalul calificat de care au nevoie pentru a fi competitivi și inovativi”, a menționat Kreuibaum.
Anul acesta Republica Moldova a adoptat Legea învățământului dual care prevede printre altele suport în vederea creșterii capacităților de integrare profesională încă de pe băncile școlilor profesionale. Nadejda Velișco, secretar general al Ministerului Educației și Cercetării declară că primele rezultate sunt uimitoare. 71% din absolvenții învățământului dual și-au găsit un loc de muncă imediat după absolvire, în comparație cu 43% din ceilalți absolvenți ai învățământului profesional tehnic. „Peste 6200 de elevi au fost instruiți în 60 de programe de învățământ dual, susținute în cadrul a 44 de instituții de învățământ profesional tehnic și cu implicarea a peste 280 de companii și instituții publice”, a spus Velișco.
Migrația tinerilor din cauza lipsei de oportunități atractive acasă rămâne a fi o altă problemă cu care se confruntă angajatorii. Guido Beltrani, directorul Biroul de Cooperare al Elveției este de părere că tinerii pot fi susținuți și de către investitorii străini, prin dezvoltarea unui mediu atractiv de muncă. „Trebuie întrunite cel puțin trei condiții importante pentru ca tinerii să poată contribui la dezvoltarea țării: un mediu favorabil pentru investiții în crearea locurilor bune de muncă; agenți economici care să investească în această țară și persoane calificate pe care aceste companii să le poată angaja ulterior”, a menționat Beltrani.
Republica Moldova a beneficiat în ultimii șapte ani de sprijin din partea Guvernelor Germaniei și Elveției pentru dezvoltarea învățământului dual.
Symbol Photo by Sebastian Herrmann on Unsplash