Guvernul vrea să aducă două sute de mii de angajați în câmpul de muncă legală

Aproape fiecare al patrulea angajat moldovean lucrează în mod ilegal și nu beneficiară de nicio formă de protecție socială. Cei mai mulți sunt angajați la negru în agricultură, construcții și comerț. Numărul acestora ajunge la aproximativ două sute de mii de persoane.

Datele au fost anunțate în cadrul conferința internaționale „Moldova trece pe alb: soluții pentru încurajarea tranziției spre munca legală”, organizate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu Fundația Soros Moldova.

Organizatorii menționează într-un comunicat de presă că efectele muncii la negru sunt confirmate de datele statistice care demonstrează că fenomenul a generat numai în acest an un deficit de aproape 5 miliarde lei la bugetul asigurărilor sociale. Totodată statul ratează anula venituri în valoare de 15 miliarde lei.

Printre problemele cu care se pot confrunta oamenii care lucrează „la negru” sunt lipsa unei protecții sociale, imposibilitatea de a beneficia de concediu de îngrijire a copilului și lipsa unei pensii minime garantate de stat. La nivel național, munca în afara formelor legale distorsionează subminează finanțarea serviciilor sociale, a proiectelor de infrastructură și a altor proiecte de utilitate socială și este o povară economică pentru întreprinderile care respectă legea.

Foto credit QUBO

Invitat special al eveniment, președinta Maia Sandu a avut un mesaj către business-ul care folosește munca nedeclarată. ”Dacă nu vom face ordine astăzi, consecințele le vom simți ulterior și acestea vor fi mari, serioase: un fond de pensionare dezechilibrat, oameni fără asigurări sociale, care oricum vor trebui ajutați de către stat, infrastructură nedezvoltată, condiții proaste etc. Viitorul nostru depinde de alegerile și deciziile de astăzi.”

Marcel Spatari, Ministrul Muncii și Protecției Sociale a spus că statul lucrează la stimularea înălbirii salariale, dar și de monitorizare și penalizare. Printre acestea el a menționat reforma Inspecției Muncii, dar și crearea unui mecanism prin care agenții economici vor beneficia pentru o perioadă tranzitorie de credite fiscale pentru costul adițional al înălbirii salariilor pentru a stimula mai ales conformarea fiscală a agenților economici mici.

Printre alte politici luate în calcul de Guvern sunt oferirea stimulentelor fiscale angajatorilor pentru promovarea relațiilor de muncă oficializate, simplificarea proceselor de declarare a unor categorii de angajați și informarea populației despre beneficiile muncii legale și riscurile muncii „la negru”.

Photo by Scott Blake on Unsplash