Oamenii din discursul președintei. Maia Sandu a menționat numele celor „care fac Moldova frumoasă”

În discursul oficial rostit cu prilejul Anului Nou 2023, președinta Maia Sandu s-a referit la oamenii care au făcut istorie anul trecut. Ea a rostit nume concrete, dar s-a adresat și altor profesioniști care pot face diferința atunci când este vorba de o schimbare în bine.

Potrivit Maiei Sandu, anul 2022 a fost un an care ne-a pus la încercare și ne-a arătat cine suntem. Ea a trecut în revistă greutățile, dar a punctat și unele succese înregistrate în această perioadă. Un rol aparte în mesajul președintelui a fost rezervat sportivilor care au ridicat țara pe podiumul învingătorilor.

„În acest an, Republica Moldova a obținut aurul la Campionatul Mondial de Lupte, Anastasia Nichita scriind istorie pentru țara noastră. Iar Serghei Tarnovschi a adus acasă medalia de aur de la Campionatul Mondial de canoe sprint. Pe parcursul anului 2022, drapelul Republicii Moldova a fost arborat de numeroase ori pe podiumul învingătorilor – și la judo, și la biatlon, și la dansuri latino. Sportivul Oleg Crețul a adus aur de la Campionatul European Paralimpic de Judo pentru nevăzători, iar moldovenii au câștigat medalii de argint, bronz și mențiuni de onoare la olimpiadele internaționale de matematică, fizică, chimie și biologie”, a menționat președinta.

Maia Sandu amintește și de succesele a cinci elevi moldoveni care în anul 2022 au cucerit aurul la Olimpiada mondială de robotică, dar și de lansarea în spațiu a primului satelit moldovenesc creat de cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Moldova. Ea vorbește și despre bucuria de a fi printre primii șapte la competiția Eurovision cu faimoasa melodie „Trenulețul”, interpretată de „Zdob și Zdub” și Frații Advahov și celebrarea maeștrilor Eugen Doga, Spiridon Vangheli și Vladimir Beșleagă.

Dincolo de aceste nume care au fost omagiate și premiate, președinta spune că numele multora dintre cei care fac Moldova frumoasă rămâne necunoscut. Ea le mulțumește tuturor care au făcut un bine pentru țară și pentru semeni.

„Mii de pompieri, salvatori, medici și polițiști au salvat vieți și au protejat oamenii de pericole în acest an. Mii de profesori, educatori, învățători au fost alături de elevii și studenții lor, ghidându-i și sprijinindu-i să creadă în ei”, mai spune Maia Sandu în mesajul ei de la trecerea dintre ani.

Cu toate acestea, ea crede că mai sunt multe de făcut, chiar dacă „noi, cei din Moldova, o țară mică, nu putem schimba ordinea mondială sau lucruri majore la nivel internațional, dar putem face diferența”. Pentru aceasta, susține președinta, este nevoie ca fiecare la locul lui să dea dovadă de bună-credință, curaj și bunătate.

„Un pompier care stinge un incendiu face diferența.

Un polițist care previne un accident.

Un funcționar care ajută un cetățean.

Un scriitor care ne mai aduce o carte bună.

Un judecător care aplică legea.

Un medic care salvează o viață face diferența.

Un agricultor care crește produse sănătoase.

Un antreprenor care deschide un loc de muncă.

Un profesor care schimbă un destin face diferența.

Dacă privim așa lucrurile, nu pare imposibil să reușim. Trebuie doar să facem o diferență, fiecare acolo unde suntem. Și eu sunt convinsă că Moldova va reuși datorită vouă, oameni minunați ai Moldovei. Vom reuși în anii care vin”, a mai menționat Maia Sandu în mesajul ei adresat cetățenilor cu prilejul Anului Nou 2023.

FOTO: președinte.md

VIDEO https://youtu.be/ix54PD72Ksk