Învățământul, codaș în topul salariilor

Câștigul salarial mediu lunar brut în învățământ anul trecut a fost de 7462,3 lei, ceea ce reprezintă 83 la sută din media pe economie care a fost de 8979,8 lei. Potrivit BNS, angajații din educație au fost plătiți anul trecut cu aproape cinci la sută mai puțin în comparație și cu media din sectorul bugetar, unde s-a câștigat 7828,6 lei.

Din calculele Biroului Național de Statistică reiese că salariații din domeniu au avut anul trecut una dintre cele mai modeste creșteri salariale în raport cu alte activități economice. Câștigul salarial mediu lunar brut în educație în 2021 a fost cu 6,3 la sută mai mare decât în anul 2020. Asta în timp ce creșterea salarială în medie pe economie a fost de 13,1 la sută. Creșteri mai mici de salarii în comparație cu cadrele didactice au avut doar cei din administrare, apărare și furnizare de servicii, dar care au un salariu mediu cu aproape 20 la sută mai mare decât cei din educație, adică peste zece mii de lei.

Învățământul este activitatea unde salariile femeilor sunt mai mari decât ale bărbaților. Statisticile arată că femeilor din sistemul educațional le revin câștiguri cu 3,5% (253,6 lei) mai mari în comparație cu cele ale bărbaților. Diferențele salariale pe sexe în acest sector sunt puse de experți pe seama ocupației, poziției ierarhice la locul de muncă și nivelului de calificare al femeilor care sunt mai mari comparativ cu toate acestea ale bărbaților din sector.

Domeniul educației este unul dintre cele mai feminizate din țară, cu o pondere de 77,1 femei din numărul total de angajați. Pe primul loc se plasează sănătatea și asistența socială cu 79,9% femei din numărul mediu total de salariați.

UPDATE: Biroul Național de Statistică informează că în trimestrul II 2022 câștigul salarial mediu lunar nominal brut al unui angajat din educație este de 8288,6 lei. Această sumă reprezintă 79,9 la sută din salariul mediu pe economie care a fost 10376,2 lei.

Foto simbol Photo by NCI on Unsplash