Afaceri noi lansate de migranții moldoveni
Moldovenii aflați la muncă peste hotare continuă să investească în afaceri. Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenorialului a semnat contracte de finanțare nerambursabilă cu 38 de migranți sau rudele acestora pentru inițierea și dezvoltarea unor afaceri în Republica Moldova.
Proiectele de afaceri vor fi susținute de stat cu sume de până la 250 de mii de lei, iar suma totală a granturilor este de aproape 9 milioane de lei. În total volumul investițiilor în economie va fi de aproximativ 22 milioane de lei. Cele 38 de afaceri își propun să creeze sau să mențină 142 locuri de muncă, printre care 58 pentru tineri și 47 pentru femei.
Migranții moldoveni care au beneficiat de ajutoare în cadrul acestei etape muncesc în 11 țări, iar majoritatea au obținut venituri în Marea Britanie, Italia, Germania, Franța și România. Companiile beneficiare de grant își desfășoară activitatea în mediul rural din 19 raioane. Acestea se vor focusa pe cultivarea cerealelor, creșterea legumelor, vii, livezi și zootehnie. Alte șase afaceri sunt demarate în domeniul prestării serviciilor, printre care transport, reparații auto, sănătate şi asistență socială și servicii de alimentație publică.
Migranții aleg afacerile în agricultură și prestări servicii
Dumitru Pîntea, director interimar ODA a menționat că în scurt timp mecanismul de suport va fi ajustat cu o nouă componentă de finanțare 1+2. Companiile care au implementat cu succes proiectele investiționale la etapa PARE 1+1 vor putea beneficia de susținere la componenta 1+2 pentru dezvoltarea afacerii. În total prin acest Program, întreprinderile deschise de migranți vor putea accesa finanțare nerambursabilă de la stat de până la 750 mii lei.
În anul acesta, prin Programul 1+1 au fost selectate spre finanțare 122 de companii. Programul are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale moldovenilor aflați la muncă peste hotare în dezvoltarea economică a țării. La fiecare leu investit din remitențe este suplinit cu un leu în formă de grant. Suma grantului este de până la 250 000 lei. Beneficiarii de granturi pot fi cetățeni ai Republicii Moldova, care muncesc peste hotare şi rudele acestora de gradul I.
Sursa și foto: https://www.odimm.md/ro