Unul din trei tineri nu învață și nici nu lucrează

O treime din tinerii în vârstă de 15-34 de ani nu au fost integrați anul trecut nici în procesul de educație, nici în câmpul muncii. Potrivit unui studiu publicat de Biroul Național de Statistică, numărul persoanelor inactive crește odată cu absolvirea studiilor. Astfel dacă la vârsta de 15-24 de ani, doar unul din șase tineri (17,2%) nu avea nicio ocupație, atunci odată cu lărgirea eșantionului de la 15 la 29 de ani, numărul acestora crește la 26,4 la sută, aproximativ unul din patru, iar între 15 și 34 atinge cota de 39,4%, adică unul din trei nu face nimic.

Raportul BNS mai arată că femeile tinere, care nici nu lucrează și nici nu învață, dețin ponderi net superioare în comparație cu bărbații. În medie pe grupul de vârstă 15-34 de ani, numărul femeilor fără nicio ocupație (39,9%) este mai mare de aproape două ori decât al bărbaților care nu fac nimic (20,6%).

Statisticile mai arată că tinerii care lucrează preferă un loc de muncă plătit (80,2% au lucrat în calitate de salariat), decât o activitate pe cont propriu/non-salariată (19,8%). Din totalul tinerilor care lucrează 4,2%, concomitent cu activitatea de muncă, au urmat și o formă de instruire (formală) în cadrul sistemului național de învățământ.

Fiecare a opta persoană tânără ocupată (11,9%) a declarat că ar dori să schimbe situația în raport cu locul actual de muncă din cauza nivelul nesatisfăcător al venitului.

Foto simbol. Photo by Elizeu Dias on Unsplash