Ați auzit de Ingvar Kamprad? Dar de IKEA?

Ingvar Kamprad este fondatorul gigantului suedez IKEA, cunoscut pentru mobilierul său elegant, funcțional și accesibil.

Cel care a reușit să creeze de-a lungul vieții un imperiu al comerțului cu amănuntul s-a născut la 30 martie 1926 într-o fermă mică numită Elmtaryd, lângă satul Agunnaryd. Începe primele de la șase ani când vinde chibrituri. La zece ani avea deja un business pe roate. El cutreiera satele din vecinătate cu bicicleta și vindea creioane, ilustrate de Crăciun și peste.

Când a împlinit 17 ani, tatăl său l-a răsplătit cu o mică sumă de bani pentru că se descurca bine la școală, în pofida faptului că era dislexic. Cu acești bani Ingvar a fondat IKEA, un acronim de la Ingvar Kamprad, numele fermei unde s-a născut – Elmtaryd – și al satului copilăriei sale Agunnaryd.

La doi ani după ce a lansat afacerea, Kamprad livra mărfurile prin sate cu ajutorul camioanelor pentru lapte, iar în 1947 a început să vândă și mobilă realizată de lemnarii locali. După ce în 1955, producătorii i-au boicotat afacerea din cauza prețurilor mici, el s-a reprofilat pe proiectarea articolelor de interior.

Kamprad s-a remarcat prin inovația sa, simplă dar revoluționară, pachetul plat.

El a început să vândă produse IKEA în cutii, din propriile sale depozite, pentru ca oricine să își poată asambla acasă un mobilier elegant și modern și la un preț rezonabil. Anume accesibilitatea și bunul gust al produselor IKEA a făcut ca afacerea lui Kamprad să crească. Și a crescut.

Primul magazin IKEA s-a deschis 1958 la Almhult, în Suedia. Apoi a urmat Norvegia și Danemarca, Germania și Europa continentală și până la capătul lumii în Japonia, Australia, SUA și China. Astăzi, există aproape 450 de magazine IKEA răspândite pe tot globul.

Deși era miliardar în dolari,

Kamprad era cunoscut pentru simplitatea sa. A condus o mașină Volvo veche și călătorea mereu la clasa econom. Într-un interviu din 2016 el a spus că este în natura suedezilor să fie economi. „Dacă te uiți la mine acum, nu cred că port ceva ce nu a fost cumpărat de la o piață de vechituri”, a menționat miliardarul.

Kamprad a murit la domiciliul său în Suedia, la 27 ianuarie 2018, la vârsta de 91,4 ani. Recunoscut drept unul dinte cei mai mari antreprenori ai secolului al XX-lea, Kamprad își lasă toată moștenirea de peste trei miliarde de dolari, potrivit estimărilor Forbes din 2015, celor trei fii I săi Peter, Mathias și Jonas.