Ocupație, meserie sau profesie

In vorbirea cotidiană rareori ne gândim la diferențele dintre cele trei cuvinte. Și cu toate acestea dacă e să stăm și să reflectăm mai atent, atunci cu siguranță vom găsi subtilități în utilizarea acestora. Nu putem vorbi despre niște definiții categorice date de instituții oficiale sau pe care să le găsim în dicționare importante. Și cu toate acestea, la nivel teoretic putem distinge câteva deosebiri.

Atunci când avem nevoie de un venit, în bani sau natură, ne găsim o OCUPAȚIE. Aceasta este o activitate utilă pe care o desfășoară o persoană, într-un mod formal sau informal, din care își întreține existență. Ocupația – utilă persoanei sau semenilor ei – poate fi o funcție sau o meserie.

MESERIA este un complex de cunoștințe obținute prin școlarizare și practică de-a lungul unei perioade de timp. Aceasta ne ajută să facem anumite operații de muncă sau să prestăm servicii. În urma unei aprofundări într-un anumit domeniu putem vorbi deja de o competență numită SPECIALITATE.

PROFESIA este o specialitate (calificare) pe care o obținem în urma unor studii. Aceasta nu întotdeauna poate fi o ocupație, dar poate sta la baza unei meserii.

Fără a intra în dedesubturile semantice ale acestor termeni și noțiuni, oamenii vor continua să spună că sunt specialiști, când de fapt au doar o profesie, sau sa treacă în formulare profesia atunci când e vorba de o ocupație. Important este ca aceștia să își facă bine munca.