De zece ori mai puțini zilieri
Calculele autorităților au fost exagerate atunci când au votat legislația cu privire la zilieri.
Agricultorii solicită modificarea legislației cu privire la zilieri. Mai multe organizații semnatare ale unui demers către Guvern consideră că simplificarea procedurii de angajare a zilierilor va reduce din deficitul de forță de muncă cu care se confruntă aceștia. Printre altele agricultorii cer introducerea unei plăți unice pentru zilieri care să fie achitată de către angajator, fapt care ar scuti zilierii de obligația de a plăti și alte impozite către stat și ar reduce din barierele birocratice cu care se confruntă angajații sezonieri. O astfel de abordare va simplifica procedura de angajare a zilierilor, va diminua ponderea salariilor neoficiale și va contribui la reducerea economiei tenebre, sunt de părere agricultorii.
În scrisoare semnată de mediul de afaceri se menționează că Republica Moldova se confruntă cu un deficit semnificativ de forță de muncă. În pofida unei legislații cu privire la zilieri, reglementările stipulate sunt extrem de complicat de implementat și creează multe ambiguități în practică, menționează reprezentanții companiilor agricole. Astfel, dacă la aprobarea legii s-a considerat că aceasta va permite atragerea a cel puțin 70 mii zilieri, în realitate, numărul lor abia ajunge la 7 mii de persoane sau de 10 ori mai puțin decât s-a estimat de către autorii legii.
Agricultorii au atras atenția că aproximativ 60% din populația rurală se ocupă cu agricultura în Republica Moldova. Altfel spus, peste 420 mii persoane sunt dependente în cea mai mare măsură de activități agricole, iar bunăstarea lor, nivelul de trai al familiilor lor, depind strict de rezultatele economice ale agriculturii din țară.
Problemele, dar și soluțiile agricultorilor au fost discutate în cadrul platformei Agenda Națională de Busines lansată de IDIS Viitorul cu participarea mai multor asociații de business din țară printre care și UniAgroProtect, Agroindsind, Moldova Fruct și Federația Națională a Fermierilor din Moldova.
În Parlament se discută acum un pachet de modificări ale legislației care oferă mai multe facilități la angajarea zilierilor. Inițiativa prevede printre altele extinderea termenului pentru care zilierii pot exercita activități pentru același angajator de la 90 de zile la 120 de zile. Documentul mai stabilește că zilierul nu este obligat să dețină un contract individual pentru asistență socială și medicală. Impozitul pentru zilieri va fi de 7% din venit, la fel ca și pentru fermieri.