Tendințe pe piața muncii în Uniunea Europeană
Media creșterii forței de muncă la nivel european în perioada 2020-2030 este estimată la 2,2. Potrivit Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (Cedefop) în următorii ani vor exista sectoare cu o creștere de cinci ori mai mare peste medie la nivel de comunitate, dar și domenii în care numărul angajaților va scădea de câteva ori.
Cel mai mult se va dezvolta sectorul hotelier și alimentație, unde se va înregistra o creștere a numărului de angajați cu peste 11 la sută. După care urmează sistemul de sănătate și protecție socială. Se preconizează că în perioada estimată numărul salariaților din spitale, centre de sănătate și protecție socială va crește cu peste zece la sută. Vor rămâne la mare căutare și specialiștii din domeniul tehnologiilor informaționale și comunicații (creștere cu 8,9 la sută), precum și cei din prestări servicii profesionale (8.6). Printre sectoarele în dezvoltare se mai regăsesc managementul și serviciile administrative, energetica, educația, transporturile și comerțul.
Cea mai mare scădere a numărului de angajați se va produce, conform estimărilor Cedefop, în agricultură, silvicultură și pescuit. Sectorul se va confrunta cu o scădere a numărului de angajați mai mare de un sfert, minus 26,6 la sută. După care urmează mineritul și exploatarea de cariere, minus 15,5. O scădere a personalului de 2,9 la sută este estimată și în sectorul industrial.