Patru zile de muncă în loc de cinci. Modele europene

Mișcarea săptămânii scurte de muncă ia amploare în Europa. După Islanda, mai multe state europene au adoptat sau sunt în proces de testare a săptămânii cu patru zile lucrătoare.

Islanda este pioner la capitolul săptămânii scurte de muncă. Primele teste de reducere a zilelor de muncă de la cinci la patru au avut loc între 2015 şi 2019. Acestea au cuprins angajații din educație, spitale, administrație și birouri. Astăzi opt angajați din zece au un program mai scurt de muncă sau urmează să treacă la acesta cu menținerea salariului actual.

Spania a aprobat un program pilot pentru trei ani de reducere a săptămânii de muncă. Companiile iberice se pot înscrie în programul guvernamental de testare a săptămânii scurte de muncă susținut și de partidele politice din Spania.

Din vară și britanicii vor putea participa la testarea unui program pilot care prevede reducerea săptămânii de lucru la patru zile, adică doar 32 de ore, fără reducerea salariilor. Pentru început s-au înscris la program 30 de companii din Marea Britanie care vor oferi același salariu angajaților pentru mai puține zile de muncă, dar cu condiția menținerii productivității anterioare.

Belgia a mers și mai departe. Angajații din această țară au posibilitatea deja să lucreze doar patru zile pe săptămână și să beneficieze de trei zile libere. Singurul dezavantaj este că numărul de ore pe săptămână rămâne neschimbat, adică salariații vor trebui să muncească zece ore pe zi în loc de opt.

Și în România este în proces de dezbatere un proiect de lege care prevede scurtarea săptămânii de muncă la patru zile. Autorii modificărilor merg pe varianta belgiană, adică numărul de zile lucrătoare într-o săptămână se reduce, dar nu și numărul de ore.