Zilele Învățământului Dual, oportunități de studii și de angajare

Desfășurate sub sloganul „Înveți. Muncești. Câștigi!”, Zilele Învățământului Dual vor avea loc în nordul și sudul țării, la Soroca și Cahul. Târgurile specializate de studii și de angajare își propun să devină o platformă de comunicare și interacțiune dintre instituțiile de învățământ profesional, companiile care sunt în căutare de angajați și tinerii absolvenți, dar și doritorii de a urma programe de recalificare profesională.

Programul târgurilor include ateliere interactive pe diverse domenii: cofetărie, marochinărie, floricultură, imprimare 3D, digitalizare și energetică. De asemenea, conține prezentări informative, momente artistice de muzică și dans, dar și quiz-uri cu premii.

CE ESTE ÎNVĂȚĂMÂNTUL DUAL?

Învățământul dual prevede ca un elev să îmbine studiile într-o școală profesională sau colegiu cu munca practică la o întreprindere. Acesta presupune că aproximativ 30% din studii se desfășoară în instituția de învățământ, iar celelalte aproximativ 70% – în cadrul agentului economic, astfel accentul fiind pus pe instruirea practică, în condiții reale de muncă. În unele țări, sunt implicate și asociațiile de antreprenori dintr-un domeniu sau camerele de industrie și comerț pentru a evita formarea la o singură întreprindere. Fiecare țară are stabilit un program prin rotație școală-întreprindere care se schimbă o dată la câteva zile, săptămâni sau luni.

Învățământul dual în Republica Moldova oferă mai multe beneficii elevilor. Printre acestea se numără formarea profesională în timp real la o întreprindere pe baza utilajului din cadrul acesteia, un pachet social oferit elevilor care cuprinde achitarea bursei de studii, cazare în căminul instituției cu posibilitatea alimentației gratuite; o remunerație care nu poate fi mai mică decât salariului minim pe economie și, desigur, oportunitatea de angajare și avansare în carieră.

Învățământul dual este avantajos și pentru agenții economici. Aceștia au posibilitatea să participe la pregătirea forței de muncă în conformitate cu necesitățile proprii, să evalueze competențele elevilor, să aleagă viitorii angajați. Antreprenorii beneficiază de compensarea până la jumătate din cheltuielile suportate pentru organizarea și realizarea învățământului dual.

Studiile în învățământul dual durează de la unu la trei ani în funcție de specificul acestora și specialitatea pentru care a optat candidatul. Cel mai mult durează obținerea unei profesii în domeniul medicinii. Doritorii care vor să obțină o profesie prin învățământ dual trebuie să participe la concursul de admitere care se va desfășura în perioada lunilor iulie-august curent.

Învățământul profesional tehnic dual este „școala fără șomeri” și reprezintă o formă alternativă a învățământului profesional tehnic clasic. Odată angajat, tânărul specialist cunoaște deja specificul întreprinderii unde a muncit pe parcursul studiilor. Cel mai mare avantaj al acestei forme de pregătire a specialiștilor este că studentul înțelege din timp dacă această meserie este pentru el și nu abia după absolvire.

În Republica Moldova, învățământul dual a debutat în anul 2014. La 1 septembrie 2014, Școala Profesională nr.5 din Bălți în colaborare cu întreprinderea germană – Draexlmaier Automotive SRL a înmatriculat la studii în sistemul dual 55 de elevi la trei meserii propuse de antreprenor: electromontor utilaje, operator la mașini-unelte și operator în depozite. Pe lângă bursa de studii, elevii au beneficiat și de o indemnizație de ucenicie din partea întreprinderii în sumă de 65% din salariul uni muncitor de la întreprindere.

La doi ani de la lansarea proiectului, 220 de elevi din mai multe școli beneficiau deja de nouă programe de formare duală pentru diferite meserii, iar în anul de învățământ 2021-2022 numărul acestora a crescut de șapte ori ajungând la 1710 elevi.

Astăzi, 32 de instituții de învățământ desfășoară programe de formare prin sistem dual în parteneriat cu 123 de întreprinderi din țară. Cel mai mare succes al acestei forme de educație este că 71 la sută din absolvenți sunt încadrați în câmpul muncii imediat după finalizarea studiilor, iar 61 la sută din ei au optat pentru întreprinderea unde și-au realizat ucenicia.

Acum doritorii să obțină o calificare prin intermediul învățământului dual pot opta pentru un spectru larg de domenii, printre care asistență socială, medicină, inginerie, telecomunicații, pedagogie, agricultură, transport și altele.

Anatolie Topală, Ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova: „Cu ajutorul partenerilor noștri, am dezvoltat cadrul normativ pentru a da o și mai mare amploare acestei forme de învățământ și deja înregistrăm progrese. Dacă în primii ani am început cu circa 200 de studenți admiși în această formă de învățământ, acum avem peste 5000 de elevi care au obținut o meserie.”

CADRUL LEGAL

Primul memorandum care prevedea dezvoltarea învățământului profesional tehnic în sistem dual a fost semnat la 14 decembrie 2016 de către Ministerul Educației, Camera de Comerț și Industrie și Proiectul „Reforma Structurală în Învățământul Profesional Tehnic în Republica Moldova”. Abia peste doi ani, în ianuarie 2018, Guvernul va reglementa această instruire printr-un regulament cu privire la organizarea programelor de formare profesională tehnică prin învățământ dual, care reprezintă primul act normativ în acest domeniu.

Anul acesta, la 21 aprilie 2022, Parlamentul a votat Legea cu privire la învățământul dual. Conform acesteia, învățământul dual este o formă de organizare a educației profesional tehnice în cadrul căreia instruirea teoretică se realizează în instituția de învățământ profesional tehnic, iar cea practică – la unitate/agentul economic.

ÎNVĂȚĂMÂNTUL DUAL ÎN LUME

La nivel mondial, sistemul de învățământ dual este cel mai răspândit în Germania, țară cu o cultură îndelungată a uceniciei. Forma actuală de studii are o istorie de peste 50 de ani și a fost  concepută pentru perpetuarea industriilor și asigurarea breslelor cu forță de muncă. În fiecare an, aproximativ 500.000 de elevi sunt instruiți în sistemul de învățământ dual care cuprinde 1600 de școli profesionale și aproape 20 la sută din firmele locale. Statisticile arată că aproape jumătate din germani au finalizat cu succes un program de cooperare duală, iar rata de angajare în rândurile acestei categorii de absolvenți este cea mai înaltă din țară. Numărul șomerilor din rândurile tinerilor în Germania (7%) este de aproape trei ori mai mic în comparație cu media europeană (20%).

Modelul german a fost preluat și de alte state vecine, precum Austria, Elveția și Belgia. Tinerii apreciază foarte mult avantajele acestei forme de educație care combină într-un singur curs ucenicia la o companie și învățarea la o școală profesională. În unele țări sunt chiar colegii care oferă și studii superioare, iar oferta trece de 350 de profesii, începând de la contabil, electrician, mecanic și până la asistent medical.

Și în Franța, educația duală, formation en alternance, câștigă multă popularitate mai ales în ultimii  ani când tehnologia informației se impune tot mai mult, iar tinerii au posibilitate să combine învățătura cu munca în diferite companii de IT. Ucenicii francezi primesc o parte din salariul minim pentru jobul pe care îl învață prin muncă.

Coreea de Sud a dezvoltat sistemul de învățământ dual preluat de la germani și l-a adaptat solicitărilor de pe piața locală. Autoritățile și-au propus acum zece ani să ridice rata de ocupare a tinerilor în câmpul de muncă folosind anume sistemul dual de învățământ. Școlile Meister s-au concentrat pe susținerea studenților în efortul lor de a obține un loc de muncă după absolvire, oferind o conexiune directă cu cerințele industriei care solicită specialiști bine pregătiți pe o piață extrem de competentă.