Ajutoare de la stat pentru tinerii cu inițiativă

Guvernul a aprobat Programul „Start pentru Tineri: o afacere durabilă la tine acasă”, care prevede finanțare nerambursabilă sau credite cu porțiune de grant pentru tinerii care vor să inițieze sau să dezvolte o afacere. Proiectul va fi implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Prin punerea în practică a acestui program, statul vrea să îmbunătățească abilitățile și competențele antreprenoriale ale tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani. Potrivit estimărilor programul va contribui la crearea a cel puțin 350 de afaceri, dintre care jumătate în zonele rurale. ODIMM va acorda consultanță gratuită beneficiarilor la toate etapele de implementare a proiectului.

Tinerii antreprenori pot beneficia de o finanțarea nerambursabilă de maxim 70% din suma proiectului investițional, dar care nu va depăși 200.000 MDL, cu condiția ca alte 30% să fie contribuția antreprenorului. Potrivit regulamentului, banii pot fi utilizați pentru procurarea materiei prime, a materialelor de construcții, consultanță, certificatelor, instalațiilor, utilajelor și echipamentelor, cu excepția tehnicii agricole, care este subvenționată din alte fonduri de stat. Finanțarea se va realiza în tranșe.

În cazul când solicitantul va opta pentru un credit cu porțiune de grant, acesta trebuie să dețină cel puțin 75 la sută dintr-o afacere mică sau mijlocie. Suma finanțării poate fi de până la 1.760.000 lei, care va include porțiunea de împrumut rambursabil de 85% acordat beneficiarului și porțiunea de suport financiar nerambursabil de 15%. Pentru această finanțare sunt eligibile proiecte de procurare a materiei prime, a materialelor de construcții, consultanță, certificatelor, instalațiilor, utilajelor și echipamentelor și altele. Termenul de acordare a creditului nu va depăși 5 ani.

Termenul de implementare a Programului este de trei ani și prevede un buget estimativ de 20 de milioane de lei anual, cu posibilitatea de a fi suplinit cu fonduri ale donatorilor locali și externi.

Foto simbol.