Valeriu LUNGU: Fiecare zi este un examen în fața pacienților

Sunt medic stomatolog de profesie. Din 1995, de la prima obturație pe care am făcut-o și până acum au trecut 27 de ani, timp în care am acumulat multă experiență și cunoștințe. Am început de jos și am parcurs fiecare treaptă a carierei de stomatolog alături de familie și colegi, alături de prieteni și pacienți.

După colegiul medical am mers la facultate, nu înainte de a-mi încerca abilitățile de felcer. Nu eram pregătit de o specializare. Îmi place medicina în general, să ajut oameni, să le reduc durerea, să fiu alături de ei. Din întâmplare m-am văzut cu o fostă colega care învăța la stomatologie. Mi-a vorbit atât de frumos despre facultate, încât mi-a aprins dorința să devin și eu stomatolog.

Nu am avut niciodată probleme dentare, nu țin minte ca cineva dintre ai mei să meargă des la stomatolog. Domeniul a fost unul nou și cu cât era mai necunoscut, cu atât dorința mea de a afla mai multe era mai mare. Atât de mare, încât și acum merg la cursuri de perfecționare cu orice ocazie. Numai educația continuă te ajută să te menții în carieră. O facultate nu se termină cu susținerea unei teze de licență. Fiecare zi este un examen în fața unui pacient.

Eu cred că moldovenii sunt harnici. E o trăsătură dobândită și aplicată pe parcursul întregii vieți. Am fost mereu înconjurat de oameni care au știut să muncească și au reușit să-și atingă scopurile. Acest fapt este dovedit mai ales de cei plecați peste hotare. Din păcate la noi în țară nu prea am reușit să obținem și rezultate din cauza provocărilor prin care a trecut acest pământ…

Am învățat să muncesc, dar am învățat și să învăț. Numai așa am reușit să depășesc multe frici. Am făcut voluntariat în spitale de stat unde am înțeles că numai dedicația îți poate aduce satisfacție nu doar financiară, dar și morală. Acum, când privesc înapoi simt că am trăit cele mai alese momente care mi-au dat încredere în viitor, respect pentru trecut și putere pentru prezent.

Am avut mereu un vis, un vis care a devenit realitate abia după 16 ani de muncă plină de sacrificii pe alocuri. Cabinetul stomatologic „ViaDent” este un copil al meu pe care mi l-am dorit mereu. Un cabinet pentru un stomatolog nu este doar o încăpere în care își primește pacienții, dar și o carte de vizită, o atelier în care își arată măiestria și cunoștințele.

De fiecare dată încerc să mă apropii cât mai mult de pacient. Îmi place să discut cu pacienții mei. Să aflu poveștile lor și să stabilim împreună cum este mai bine să intervenim într-o problemă sau alta. Dar cel mai mult mă bucur când învingem o carie alături de un mic pacient, iar eu devin eroul lui răsplătit cu un zâmbet, chiar dacă pe față se mai văd urmele unor lacrimi scăpate pe ascuns.

Astăzi am în cartotecă aproape trei mii de nume. Nu voi fi modest dacă voi spune că îi cunosc aproape pe toți. Cu unii dintre pacienți am devenit prieteni, ne-am botezat copiii și am jucat la nunți. Nimic nu se compară cu o recomandare din partea unui prieten, iar asta mă face fericit atunci când mă prezint: Sunt Valeriu Lungu și E TIMPUL SĂ ZÂMBEȘTI.