Iuliana MĂMĂLIGĂ: Îm place să fiu înconjurată de oameni de top

10 ani de experiență în jurnalism şi copywriting. Șapte ani de redactor al revistei VIP magazin, editor şi jurnalist al mai multor reviste şi portaluri. Foooaaarte multe! Am 33 de ani și toți ai mei, și toți frumoși! Ok, nu chiar toți, dar sunt ai mei! Îmi place lectura, să călătoresc, muzica (în copilărie am făcut pian) și îmi place să gătesc. Păcat să nu îmi placă, mai ales ce nume port… Acum sunt pe cont propriu. Din 1 aprilie 2022 mi-am lansat cu acte și fițuici oficiale un pachet de servicii în domeniul copywriting, jurnalism şi comunicare.

Munca este unul dintre sensurile vieţii. Îmi place la nebunie ceea ce fac. Nu am maniere de fanatism sau workaholic. Viața mea e prea frumoasă pentru a o irosi pe munci şi activităţi care te storc de energie. Mă retrag imediat de unde simt că scârțâie, că nu mai pot, nu mai cresc, nu mai evoluez, că trebuie să merg de parcă sunt un sclav în lanțuri. Nu. Eu tot ce fac trebuie să fie în armonie cu mine, cu mintea mea, cu sufletul meu. Am refuzat şi oferte cu salarii generoase doar pentru că erau implicați oamenii incompatibili cu filosofia mea de viață sau erau alte chestii deloc pe placul sufletului meu!

Mie îmi place să muncesc. În plus, asta a fost unica soluție pentru mine ca să ajung unde am ajuns, să învăț şi să dau din coate. Uneori, viața îți oferă doar această variantă pentru a supraviețui, pentru a trăi. Mereu am avut standarde înalte de la destin, iar pentru a le atinge, repet, am muncit mult. Foarte mult. Dar când vezi rezultatul, e ca după o naștere cu dureri, îți place ceea ce ai făcut și parcă totul dispare. Și mergi mai departe.

Moldovenii nu sunt nici harnici, nici eficienți. Noi și acum muncim la 40 de grade plus cu o unealtă din epoca bronzului – sapa. Moldovenii nu prea o au cu cartea, cu studiile, din păcate. E un fapt testat în timp încă de vechii cărturari. Poporul acesta nu ştie cum funcţionează un time management, un dead line. Oamenii de aici, elementar, nu ştiu să comunice cursiv, clar şi la subiect. Am trecut prin atâtea experienţe enumerate mai sus, că aş lansa o carte.

În spatele succesulului în muncă stă un scop, o dorinţă, o ambiţie, o acţiune, dragostea pentru munca ta. Nu ceda indiferent de numărul eşecurilor. Când am venit cu anunţul că deja am o afacere a mea, am primit felicitări, dar şi replici de genul: „Ei, ia să vezi când trebuie să semnezi facturi, când te-a apuca un control…”. Eu nu am văzut, eu mi-am căutat de treaba mea. Şi apropo, vreau să încurajez pe oricine că se poate. Am lansat acest „copil al meu” fără suportul nimănui. Şi voi repeta această afirmaţie mereu pentru a demonstra că nimic nu e imposibil. Dacă eu am reuşit, toţi vor reuşi. Contează dorinţa.

Mă regăsesc în ceea ce fac. Îmi place, o fac natural şi fără multe eforturi. Fiecare om pe această planetă are un talent de la Dumnezeu. În mod ideal, ar trebuie să-l dezvoltăm pentru a face lumea mai bună prin intermediul acestui dar. Eu cred că am menirea de a schimba oamenii prin scris, cuvinte, comunicare. Sunt eficientă în munca mea.

Mi-am dorit să am o viaţă fără lipsuri, şi nu cum a fost în copilărie. Sunt un om care iubește tot ce e bun, de calitate, tot ce e numărul unu, prefer să fiu înconjurată de oamenii şi lucruri de top. Ca noi toți din generația milenială, am trecut prin „frumoşii” ani ’90, iar traumele au fost puternice. Am avut puține opțiuni: să învăț bine şi să muncesc, să am scopuri bine definite. Iar dacă am realizat un scop, uit de el. Setez unul mai complicat şi muncesc pentru el.

Foto din albumul Iulianei Mămăligă. Autor Alex Morgoci