Oportunități noi pentru formarea continuă în agricultură la Svetlîi, în sudul țării

Colegiu Tehnic Agricol din Svetlîi a lansat o provocare tuturor celor care vor să-și îmbunătățească abilitățile în agricultură. Angajații, fermierii, dar și cei pasionat de grădinărit au posibilitatea acum să obțină cunoștințe și deprinderi practice în cadrul cursului de formare continuă „Tehnologii de cultivare a plantelor în teren protejat”.

Cursanții vor descoperi în cadrul orelor nu doar secretele unei recolte, dar și cum se dezvoltă o afacere durabilă în sectorul agriculturii organice în teren protejat. Instruirea se va face într-un format hibrid cu ore teoretice și activități practice într-o seră proiectată și dotată cu susținerea partenerilor de dezvoltare ai proiectului.

„Programul de formare continuă este binevenit pentru agricultură deoarece pentru a obține subvenții de la stat este nevoie să ai cunoștințe minime în domeniu. Statisticile arată că doar unul din trei solicitanți de subvenții au studii în agricultură, iar asta înseamnă că programul va fi foarte solicitat de cei care vor dori să-și dezvolte o afacere și să obțină subvenții de la stat”, a declarat Rodica Reșitca, șefa Serviciului cercetare, educație și consultanță în agricultură, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Cursul „Tehnologii de cultivare a plantelor în teren protejat” este un test și pentru Colegiul Tehnic Agricol din Svetlîi. Instituția se va lansa cu acest format într-o activitate antreprenorială care va genera venituri și va oferi cursanților competențe solicitate pe piața muncii.

Svetlana Marcenco este una dintre beneficiarii modulului de instruire dezvoltat de Colegiul Tehnic Agricol din Svetlîi. Acum ea știe cum să obțină o recoltă mai bună pentru o afacere de succes: „La orele din cadrul cursului am învățat că succesul depinde nu doar de muncă, dar și de iluminare, încălzire și ventilare. Este vorba de un complex întreg de factori care transformă sera într-un spațiu inteligent unde crește nu doar o recoltă bogată, dar și o afacere durabilă”.

Proiectele de învățarea continuă sunt susținute de mai multe organizații internaționale. Acestea își propun să îmbunătățească abilitățile beneficiarilor și dezvoltarea comunităților locale prin dezvoltarea unor afaceri durabile.

„Obiectivele noaste se focusează pe dezvoltarea programelor de învățare, instruirea profesorilor, îmbunătățirea infrastructurii și a managementului din instituțiile de învățământ profesional-tehnic pentru diversificarea programelor de învățare”, a menționat Miriam Spech, manageră de proiect a Fundației Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED).

Pavel Filceacov, primarul satului Svetlîi, UTA Găgăuzia a menționat importanța formării continue la adulți. „Astăzi fiecare crede că poate cultiva legume în condiții improvizate și departe de tehnologii. Amatorismul este periculos deoarece compromite agricultura și pune în pericol sănătatea oamenilor. Avem nevoie de specialiști bine pregătiți care să știe ce și cum se cultivă pentru binele consumatorilor și dezvoltarea afacerilor care vor contribui la prosperarea țării”, a menționat edilul.

Zece instituții de învățământ profesional-tehnic din Republica Moldova vor desfășura activități antreprenoriale pentru a genera venituri și a-și adapta oferta de instruire conform cererii de pe piața forței de muncă din țară.

Activitățile fac parte din Proiectul CREATIVO, implementat de Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA), cu suportul financiar al Fundației Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

foto: www.ceda.md