Topul celor mai periculoase activități economice din Moldova

Anul trecut și-au pierdut viața 30 de persoane accidentate mortal la locul de muncă în Republica Moldova, informează statistica.md. În total în țară au fost înregistrate 518 victime în urma accidentelor de muncă, dintre care 166 au fost femei. În medie fiecare persoană accidentată la locul de muncă a avut nevoie de 34 de zile pentru recuperare.

Industria este cea mai periculoasă activitate economică din țară care a provocat un sfert – 127 persoane – din numărul victimelor accidentelor la locul de muncă. Pe locul al doilea se plasează sectoarele de administrație publică, apărare și de asigurări sociale obligatorii unde au fost înregistrate 92 de victime. Comerțul cu ridicata și amănuntul precum și întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor a provocat accidentarea a 78 de oameni.

Între 20 și 60 de victime au fost înregistrate în sectoarele de construcții, transport și depozitare, sănătate, învățământ și agricultură. Cele mai puține persoane au avut de suferit în urma activităților din finanțe, știință, artă și agrement – câte trei victime pentru fiecare domeniu.

Pe primul loc în topul localităților cu cele mai multe victime la locul de muncă se plasează municipiul Chișinău. În Capitală anul trecut au fost accidentate 326 de persoane la locul de muncă. De zece ori mai puține accidente au avut loc în municipiul Bălți – 37 de oameni au avut de suferit la locul de muncă. După care urmează Autonomia Găgăuză și raioanele Ialoveni, Ungheni și Cahul unde au fost înregistrate câte 11 victime în urma unor accidente la locul de muncă, se mai arată în datele Biroului Național de Statistică.

Photo by Zoi Palla on Unsplash