Ministerul Muncii și Protecției Sociale pregătește o reformă pentru piața muncii

Ministrul Alexei Buzu a declarat că autoritățile vor să ajute persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă să găsească în scurt timp unul decent, bine plătit și formalizat. Ministrul a făcut anunțul în cadrul unui eveniment unde a fost prezentat noul concept al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). El a spus că schimbările vor avea trei ținte de bază.

”În primul rând, avem un pachet de acțiuni și reforme privind munca informală – inamicul numărul unu al nostru. A doua țintă este inactivitatea, care denotă un număr foarte mare de persoane ce sunt în afara pieței muncii, iar a treia – șomajul, care indică intenția persoanelor de a-și găsi un loc de muncă”, a punctat Alexei Buzu.

Noul format al ANOFM va permite sporirea numărului de beneficiari și organizarea mai bună a serviciilor prin simplificarea înregistrării șomerilor și angajării acestora. „Ne propunem ca ANOFM să presteze servicii și măsuri active de ocupare inclusive pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă, să extindem serviciile prestate angajatorilor”, a precizat Felicia Bechtoldt, secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Potrivit ei, Agenția va primi mijloace financiare, umane și tehnologice pentru gestionarea măsurilor active și aplicarea unui model mai eficient de management al performanțelor.

Adrian Lupușor, director executiv al Centrului Expert-Grup, a menționat că astăzi sunt înregistrate mai multe disfuncționalități pe piața muncii care afectează creșterea economică, incluziunea socială și competitivitatea economică a țării. ANOFM va trebui să fie mai flexibilă, mai aproape de nevoile forței de muncă și a angajatorilor și să ofere servicii mai relevante pentru ocupare, a adăugat el.

 „Accesul la forța de munca a devenit una dintre principalele constrângeri pentru mediul de afaceri, în timp ce constrângerile privind salariile și obținerea unui loc de muncă sunt în topul îngrijorărilor oamenilor. Aceasta se reflectă și în paradoxul dintre rata scăzută a ocupării și rata, la fel foarte scăzută, a șomajului”, a mai spus Adrian Lupușor.

Un sondaj reprezentativ privind percepția beneficiarilor față de activitatea ANOFM arată că peste jumătate din respondenți sunt satisfăcuți de informațiile livrate de instituție și cursurile de formare profesională oferite de subdiviziunile acesteia. 38,7% din cei chestionați sunt fără un loc de muncă de peste doi ani, iar fiecare al 10-lea șomer nu are experiență de muncă. Totodată, unul din trei respondenți nu a făcut niciun efort de angajare, iar un sfert dintre aceștia s-a limitat la contactarea a 1-2 angajatori.

Foto ANOFM