Criza de medici din spitale este compensată cu pensionari. Deocamdată

Unul din trei medici din sistemul public de sănătate este pensionar. Cifrele Sindicatului „Sănătatea” arată că din cei aproximativ 9600 de specialiști, 2681 au ieșit demult la pensie, iar tendința este creștere. Numărul asistentelor medicale pensionare reprezintă puțin peste 16 la sută din cele 19.321 de angajate.

Pe fundalul exodului continuu de specialiști din spitale, medicii și personalul medical mediu de vârstă pensionară reprezintă astăzi o salvare pe termen scurt pentru spitale, dar și pentru pacienți, scrie SănătateINFO. Sindicatele trag un semnal de alarmă și arată că sistemul riscă să intre în criză deoarece aproape jumătate din medici și asistenți medicali vor fi pensionari în câțiva ani.

Silvia Frumusachi, medic de familie în cadrul Asociației Medical Teritoriale Centru, a ieșit la pensie acum 13 ani. La început a acceptat să-și continue activitatea din cauza pensiei foarte mici, iar acum pentru a fi de folos cuiva.

„Înainte de a învăța să lucrez la calculator credeam că acesta va fi ultimul meu examen care mă va face să las serviciul. Am trecut și peste el și lucrez la calculator de parcă aș fi făcut-o toată viața. O vorbă veche spune că atâta timp cât mintea gândește și picioarele te poartă trebuie să faci ceva cu folos. Iar eu continuu să mă dedic pacienților mei”, povestește medicul.

În cadrul Asociației Medical Teritoriale Centru activează 66 de cadre medicale de vârstă pensionară: 11 medici de familie și 49 de asistente medicale. Elena Robu, vicedirectoarea AMT Centru spune că rămân să lucreze după vârsta de pensionare angajații care au o stare de sănătate generală bună, chiar dacă aceștia obosesc mai repede din cauza suprasolicitării la serviciu.

„Meseria de medic este un mod de viață, de aceea pentru o bună parte dintre lucrătorii medicali renunțarea la activitatea medicală este dureroasă”, afirmă vice directoarea AMT Centru.

Sindicatele susțin că fenomenul îmbătrânirii personalului medical este ca o bombă cu ceas pentru sistemul de ocrotirea a sănătății din Republica Moldova. Numai anul trecut spitalele erau în căutarea a 946 de medici și tot atâția angajați cu studii medii de specialitate. În ultimii trei ani numărul locurilor vacante din instituțiile medicale publice a crescut cu aproape o treime. Cel mai mare deficit se resimte la nivel de instituții medicale republicane și municipale care au nevoie de 369 specialiști. Instituțiile medicale din raioane duc lipsă de 345 specialiști, iar centrele de sănătate de 232 angajați.

Republica Moldova are o densitate a lucrătorilor medicali la zece mii de populație de aproape două ori mai mică în comparație cu media europeană. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în țara noastră revin 46,9 medici la zece mii de locuitori, pe când la nivel european sunt 121 de medici la zece mii de locuitori. Unii experți pun această mare diferență pe lipsa unor date certe privind numărul populației din țară.