
Ministrul Muncii: Tinerii, femeile și pensionarii pot rezolva criza de pe piața muncii
Autoritățile pregătesc programe de ocupare pe piața muncii pentru diferite categorii de persoane. Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a menționat în cadrul Clubului de presă organizat de Școala de Jurnalism că printre grupurile țintă se regăsesc tinerii din zonele rurale, femeile care au grijă de copii, persoanele cu dizabilități, precum și pensionarii. Reieșind din acestea, Buzu a menționat că Republica Moldova dispune de rezerve de muncă.
„Avem vreo 47 de mii de femei cu studii superioare care sunt în afara câmpului muncii deoarece au grijă de un membru al familiei. Avem tineri care nu sunt ocupați nici în câmpul muncii, nici la studii, mai ales în mediul rural unde numărul acestora ajunge și la aproximativ 40 la sură din tineri. Noi avem rezerve, dar mai sunt probleme legate de disponibilitatea de a munci și de capacitatea de a munci. Vom veni cu pachete integrale de suport pentru femeile care au în grijă un copil mic și vor să lucreze. Vom încerca să le asigurăm un loc într-o creșă ca ele să aibă acces la un program de formare și să le ghidăm în carieră ca să aibă acces la angajatori”.
Ministrul a mai vorbit și despre programele de promovare a îmbătrânirii active prin care persoanele în etate vor fi integrate pe piața muncii. Pensionarii vor fi ajutați să devină mai productivi prin accesarea unor cursuri de creare a abilitărilor de a folosi tehnologiile informaționale și Internetul pentru muncă și comunicare. Guvernul va crea și un program de pregătire a persoanelor cu dizabilități pentru a-și găsi un loc de muncă.
Totodată ministrul Muncii și Protecției Sociale consideră că pe piața muncii mai există o abordare sexistă a unor activități. Potrivit lui Alexei Buzu, din această cauză astăzi este nevoie de reinventat unele profesii.
„Avem atâtea fabrici de cusut, dar nu sunt locuri de muncă pentru bărbați. La noi un bărbat poate să moară de foame, dar nu se va apuca de cusut. Avem nevoie de politici ca să convingem bărbații să coase. Probabil este nevoie de un rebranding. Spre exemplu dacă e bucătăreasă, atunci un bărbat e chef, dacă e frizerie, atunci e barbershop. Va trebui să îi găsim un termen mai „decent” pentru a-i face pe bărbați să coase”, a spus Alexei Buzu.
Ministrul a mai menționat că pe termen lung Republica Moldova trebuie să dea dovadă de mai multă productivitatea a muncii și să pună accent pe digitalizare și dezvoltarea mai multor competențe.
Foto: social.gov.md