Deficitul de forță de muncă în Republica Moldova, în creștere
Șase din zece angajatori se confruntă cu un deficit de forță de muncă. Datele se regăsesc într-un studiu realizat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Potrivit ANOFM, anul trecut cel mai mare deficit de forță de muncă s-a resimțit în comerțul cu ridicata şi cu amănuntul precum și în întreținerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor. Unul din cinci antreprenori a declarant că duce lipsă de angajați. Aceste sectoare sunt urmate de industria prelucrătoare, unde o întreprindere din șapte este în căutare de lucrători. Deficitul de angajați a mai fost resimțit în administrația publică și apărare, asigurări sociale și obligatorii, dar și în sănătate și asistență socială.
Numărul întreprinderilor care au dus lipsă de forță de muncă permanentă în anul 2022 a constituit la 18 la sută, în comparație cu 16 la sută în anul 2016. Ca urmare a lipsei forței de muncă, anul trecut aproximativ zece mii de locuri vacante de muncă nu au putut fi ocupate, au relatat angajatorii pentru ANOFM.
Majoritatea companiilor care au declarat deficit de forță de muncă sunt din municipiul Chișinău (58 la sută). Criza de personal mai este resimțită în nordul și centrul țării, mai puțin în sud și Autonomia Găgăuză.
Printre motivele principale ale lipsei de forță de muncă înaintate de angajatori au fost lipsa personalului calificat cu experiență, numărul redus de solicitanți și imposibilitatea de a oferi salariu adecvat. ANOFM menționează că anul trecut s-a dublat numărul agenților economici care s-au confruntat cu probleme la angajare.
Prognozele angajatorilor arată că anul acesta criza de muncitori se va menține. Printre cele mai solicitate profesii sunt cusătorii, conducătorii auto, operatorii şi personalul din HoReCa.