Exerciții pentru desen. Aceste antrenamente durează întreaga viață
Cunoscutul pictor Iurie Matei, profesor la Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice își împărtășește secretele în ale picturii. Orice tablou, de la schiță și până aproape de înrămare, necesită abilități deosebite din partea autorului. Fără o gimnastică a mâinilor este aproape imposibil să ajungi artist…
„Există diferite exerciții pentru încălzirea mâinilor sau în genere antrenarea mâinilor. Atunci când vin studenții la facultate eu le dau niște exerciții. Să ia paleta de ping-pong și să facă mișcări rotative cu mâna pentru că asta contează foarte mult. Uneori unii atât de stângaci trag o linie pe pânză și îmi dau seama că au anumite probleme și îmi dau seama că au anumite probleme.
Aceste antrenamente durează întreaga viață. În fiecare dimineață dacă vii la atelier trebuie să ai exercițiile acestea de încălzire. E firesc pentru un pictor să aibă amplituda largă a pensulației, a liniei de desen dacă desenează, face grafică.
La 13 ani când am mers la școala de pictură din Leova mi-am asumat întregul pachet de responsabilități inclusiv de exerciții fizice pentru a rezista pentru că este o meserie, de altfel ca și altele, dificilă. Trebuie să stai foarte mult în picioare sau așezat foarte mult timp și bineînțeles că mâinile pentru pictor, alături de ochi sunt instrumente de lucru care ar trebui asigurate. Dacă aș face o asigurare, mi-aș asigura ochii și mâinile.
Pe parcursul anilor cred că sunt cele mai antrenate mâinile pictorului pentru că stai în poziția cu mâna întinsă foarte mult timp, indiferent că stai așezat sau în picioare, e firesc că oboseala se acumulează.
Fiecare pictor are tehnicile lui și de relaxare și de lucru. Important este să nu fie rigide. Pe mine m-a ajutat foarte mult când am făcut lupte marțiale ceea ce mi-a făcut plasticitatea întregului corp. Și mâinilor și a picioarelor. M-a ajutat foarte mult în meseria mea de pictor.
Sunt artiști plastici care nici nu includ creierul. Lucrează doar mâinile. Uneori vine un blocaj care duce la plictiseală și atunci unii fac exerciții diferite. Pictează și cu picioarele și cu alte părți ale corpului. Cu nasul. Ajung la rezultate curioase, dar nu le putem include în arta serioasă, sobră, cu anumit mesaj și ideatic și plastic.
Pictura nu înseamnă a lua niște culori și a le pune pe pânză. Dacă facem o comparație cu sculptorii, noi suntem mai relaxați pictorii. Sculptorii chiar într-adevăr sunt niște oameni care lucrează zi de zi fizic foarte intens.
Arta este o bucurie, este o plăcere și trebuie să avem grijă și de corpul nostru.”