Zonele Economice Libere sunt gata să ia refugiați la muncă

Întreprinderile din Zonele Economice Libere sunt în căutarea a peste două mii de angajați. Antreprenorii sunt dispuși și ofere salarii de peste șapte mii de lei pentru cei care vor să se angajeze, dar deocamdată rămân în așteptarea candidaților.

Potrivit analistului economic Veaceslav Ioniță, în Republica Moldova vor rămâne aproximativ 80 de mii de refugiați din Ucraina. Dintre aceștia mai mult de jumătate sunt copii și bătrâni. Calculele arată că între 5000 și 15000 de persoane refugiate își vor căuta un serviciu, iar Zonele Economice Libere au astăzi o capacitate mare de absorbție a acestei forțe de muncă.

Până acum la întreprinderile Zonei Economice Libere Ungheni s-au angajat șase refugiate din Ucraina. Natalia Iepuraș, administratoarea ZEL Ungheni, spune căantreprenorii se bucură pentru fiecare lucrător care le bate la ușă. “Doar două din cele 44 de întreprinderi rezidente la noi sunt în căutarea a cel puțin 800 de angajați. După ce am făcut publice mai multe anunțuri pe rețelele de socializare a venit un grup de femei refugiate. Șase dintre ele au reușit să se angajeze chiar din prima zi. Suntem în așteptarea mai multor oameni pentru că locuri de muncă avem.”

Peste 360 de mii de cetățeni ucraineni au intrat în Republica Moldova de la începutul războiului în țara vecină. Potrivit Poliției de frontieră doar unul din patru refugiați a rămas pe teritoriul țării noastre. Jumătate dintre cei 90 de mii care se aflau în date de 5 aprilie pe teritoriul țării noastre sunt minori.

Conform Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, cetățenii ucraineni se pot angaja în Republica Moldova fără obținerea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă. Angajarea se face în baza contractului individual de muncă pe durata determinată pentru perioada stării de urgență. Pentru aceasta este nevoie de actul de identitate și codul numeric personal la intrarea pe teritoriul Republica Moldova sau eliberat solicitat de Agenția Servicii Publice.