Judecătoria Chișinău se confruntă cu o criză de personal

După ce la începutul lunii instanța anunța că 23 de judecători se află în imposibilitate de a-și continua activitatea din cauză că le-au încetat împuternicirile de drept, astăzi Judecătoria a scos la concurs 30 de locuri de grefier.

Într-un comunicat de presă publicat în data de șase aprilie, se menționează că în prezent se desfășoară procedura de verificare cu ulterioara numire a celor 23 de judecători până la atingerea plafonului de vârstă, dar că aceștia pe parcursul verificărilor nu pot continua examinarea cauzelor aflate pe rol.

Starea de lucruri se complică și din cauză că și până acum Judecătoria Chișinău se confrunta cu o criză de judecători din cauză că lucrau doar 130 de magistrați din 155 câți ar trebui să fie conform statului de personal. Cea mai gravă situație se înregistrează la sediu Ciocana unde lucrează doar jumătate din numărul necesar de magistrați, 12 din 23. O situația complicată este și la sediul Centru care duce lipsă de zece judecători, iar întârzierea procedurii de verificare a mai scos din proces alți 13 magistrați.

Potrivit informațiilor privind volumul de lucru în instanțele de judecată pentru anul 2021, și alte judecătorii din țară se confruntă cu lipsa de magistrați. Mai multe instanțe lucrează la jumătate din capacitate, cum ar fi Ștefan Vodă (doi din patru magistrați), Leova (doi din patru magistrați) sau Vulcănești (unul din doi magistrați). Anul trecut în sistemul judecătoresc au lucrat 405 magistrați din 486 conform statului de personal, ceea ce arată un deficit de aproape 20 la sută. Cu o criză de judecători se confruntă și Curtea Supremă de Justiție care, conform informațiilor citate, este completată doar în proporție de puțin peste 60 la sută, 21 din 33 de judecători.

FOTO simbol, sursa: AAIJ