Unul din 20 de moldoveni lucrează fără contract de muncă

Numărul salariaților moldoveni care preferă să muncească fără un contract de muncă a crescut în primul trimestru al anului cu aproape un punct procentual. Potrivit Biroului Național de Statistică, 5,4 la sută din angajați au dat preferință muncii în baza unor înțelegeri verbale cu patronul, în comparație cu 4,6 la sută față de primul trimestru al anului 2021.

Raportul BNS mai arată că bărbații sunt mai predispuși să presteze servicii fără a încheia un contract de muncă. Numărul lor este de două ori mai mare decât al femeilor. Astfel 7,3 la sută din angajații care au muncit fără a semna un document de angajare au fost bărbați, în comparație cu 3,5 la sută femei.

Printre sectoarele unde se întâlnește mai des munca nedeclarată predomină agricultura. Aproape jumătate dintre salariați (48%) au muncit în baza unor înțelegeri verbale cu angajatorii. Pe locul al doilea sunt construcțiile, unde 21% dintre salariați nu au avut contract de muncă, după care urmează comerțul cu 13,8% și industria cu 4,3%.

Raportul Biroului Național de Statistică mai arată că 15,4 la sută din totalul persoanelor ocupate în economie au lucrat în primul trimestru al anului la întreprinderi care nu sunt înregistrate oficial. Potrivit statisticilor, 59,9 din totalul persoanelor cu un loc de muncă informal revin sectorului construcțiilor, după care urmează agricultura unde ponderea ocupării informale este de aproape zece la sută.

Foto simbol muncitori la construcții.