NASA a dus în spațiu primul satelit moldovenesc

Primul satelit moldovenesc a ajuns în spațiul cosmic. TUMnanoSAT a fost construit la Universitatea Tehnică a Moldovei în cadrul unui proiect internațional și urmează să fie plasat pe orbită de către astronauții Stației Spațiale Internaționale în prima jumătate a lunii august.

Potrivit site-ului UTM, nanosatelitul a fost lansat în spațiu vineri, 15 iulie, și transportat la Stația Spațială Internațională de către racheta Falcon 9 a companiei SpaceX cu suportul NASA.

Într-o descriere TUMnanoSAT făcută de NASA se menționează că satelitul are misiunea să acumuleze date de control pentru a îmbunătăți algoritmii pentru viitoarele misiuni prin satelit, să testeze senzorii dezvoltați de UTM în condiții de spațiu și să capteze imagini din cosmos pentru transmiterea către stații terestre.

TUMnanoSAT este prima experiență spațială pentru Republica Moldova într-o cooperare internațională JAXA-UNOOSA între Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia și Oficiul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale. Primăvara aceasta satelitul din Moldova a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, conform rigorilor internaționale. Acesta a fost transportat în Japonia unde a fost integrat într-o capsulă de lansare, după care a fost transferst la NASA şi inclus în Cargo Dragon-2.

Kathryn Lueders, administratoarea asociată NASA a felicitate într-o postare pe LinkedIn studenții și profesorii care au contribuit la elaborarea, dezvoltarea și lansarea în spațiu a TUMnanoSat.

Foto simbol, sursa www.utm.md