Medicii și asistentele, protejați de o Convenție

Convenția Colectivă pe anii 2022–2025 prevede printre altele majorarea sporurilor pentru condiții nocive, drepturi și obligații egale pentru rezidenți și angajați, contracte individuale de muncă pentru pensionari și zile suplimentare de concediu. Documentul a fost semnat de Ministerul Sănătății, Companie Națională de Asigurări în Medicină și Sindicatul „Sănătatea”.

Astfel, sporurile pentru condițiile nocive vor fi majorate mai mult de două ori reieșind din gradul de nocivitate. Conform noilor prevederi acestea vor constitui de la 250 de lei la 500 de lei în funcție de condițiile periculoase de la locul de muncă.

O altă prevedere ține de drepturile și obligațiile medicilor și farmaciștilor rezidenți care vor dispune de aceleași drepturi și obligații ca și angajații instituției de rezidențiat. Ei vor putea primi premii și sporuri salariale reieșind din sursele disponibile.

Convenția mai stabilește că persoanele care au atins vârsta de pensionare din cadrul unităților medicale vor încheia un contract individual de muncă pe o perioadă determinată de 2 ani, în loc de până la 2 ani. Totodată, persoanele care se pensionează la atingerea vârstei de pensie vor beneficia de o indemnizație unică în mărime de un salariu mediu lunar.

Documentul mai prevede protecția cadrelor medicale împotriva sindromului arderii profesionale. Acesta obligă angajatorul să monitorizeze influența timpului de muncă majorat asupra stării de sănătate a salariaților și să intervină cu acțiuni concrete pentru consilierea salariaților în vederea prevenirii sindromului arderii profesionale.

Noua Convenție intervine și cu modificări la zilele de concediu suplimentar plătit. Psihologii din serviciile de psihiatrie și centrele de sănătate mintală, personalul medical și non medical din serviciile de ftiziopneumologie și boli infecțioase, personalul din Centrul de Medicină Legală vor beneficia de la 10 la 18 zile suplimentare de concediu în funcție de locul de muncă. Totodată angajații din sistemul medical mai pot avea și alte zile de concediu plătite pentru anumite ocazii, cum ar fi căsătoria, nașterea copilului, decesul unei rude sau zi de naștere.

Foto simbol. Photo by Walter Otto on Unsplash