Școlarizarea viitorilor agronomi în perioada postbelică. FOTO din arhivă

Agenția Națională a Arhivelor a publicat imagini despre procesul de studii de la Școala de Agronomie din satul Vărăncău, raionul Soroca, anii 1949 – 1951.

Sursa menționează că fotografiile au fost făcute în scop propagandistic pentru promovarea ideologiei din perioada postbelică. Persoanele care apar în imagini sunt bine îmbrăcate și organizate pentru a convinge publicul că școala oferă condiții bune de studii și practică.

Grupuri de tineri sunt ”surprinși” în diferite activități de instruire, poze de grup sau în momente de odihnă. În fotografii apar elemente ale epocii cum ar fi portrete ale lui Stalin, lozinci și drapele. Spre exemplu pe una din ele se poate citi un mesaj al conducătorului comunist care declară: „Nu trebuie să așteptăm daruri de la natură, scopul nostru este să le luăm singuri”.

Potrivit unor surse, primul colhoz denumit „Jdanov” a fost format la Vărăncău în anul 1948 în urma colectivizării gospodăriilor țărănești din localitate. Mai târziu acesta fuzionează cu alte gospodării agricole din satele vecine.