Club de discuții despre profesiile din sistemul de drept, la Judecătoria Strășeni
Elevii mai multor instituții de învățământ din raionul Strășeni au participat la un club de discuții cu angajații Judecătoriei din raion, dar și cu alți profesioniști din domeniu. Tinerii au avut ocazia să cunoască munca judecătorilor direct din sălile de judecată. Elevii s-au arătat interesați atât de specificul muncii în instanță, dar și de cunoștințele și abilitățile necesare pentru a ajunge judecător, grefier sau asistent judecătoresc.
Mihaela a venit la Clubul de discuții de la Lozova pentru că vrea să afle din prima sursă cum se muncește în judecătorii. „Anul acesta vreau să merg la un colegiu pentru a învăța jurisprudența ca să devin grefieră. Astăzi am aflat multe lucruri interesante despre activitatea din judecătorie și m-am convins că mie îmi place dreptul”.
Și prietena ei, Gabriela Botnaru, elevă în clasa a zecea la Liceul „Mihai Eminescu” din Strășeni, vrea să meargă la drept. „În primul rând pentru că aceasta este deja o tradiție în familia mea. În al doilea rând, mie îmi place să documentez, să investighez, să fac dreptate”, a spus eleva.
Sergiu Osoianu, președintele interimar al Judecătoriei Strășeni, le-a povestit tinerilor care sunt cele trei puteri din stat și ce stă la baza echilibrului dintre acestea. „Puterea judecătorească este una din cele trei puteri ale statului alături de cea legislativă și executivă. Justiția apără drepturile și interesele cetățenilor și emite hotărâri în numele legii, nu a statului”, le-a explicat judecătorul modul în care se pronunță decizii în instanțele de judecată.
Întrebat de ce a decis să aleagă magistratura, Ruslan Lupașcu, procurorul raionului Strășeni, a afirmat că dorința de a face ordine în țară și a schimba lucrurile în bine l-a dus la facultatea de drept. „Dincolo de romantismul profesii, aceasta este foarte stresantă. În fiecare zi ai de a face cu anumite categorii de cetățeni care au încălcat legea și trebuie să ai curaj și voință ca să faci față provocărilor. Un procuror supraveghează justa aplicare a legilor și reprezintă interesele statului într-un proces”, a menționat Ruslan Lupașcu.
Avocată Daniela Hedea le-a explicat tinerilor de ce profesia de avocat este una liberală. „Singuri trebuie să ne gestionăm timpul, banii și activitățile. Nu avem un program de lucru stabilit, nu avem șefi, dar suntem obligați de programul de lucru cu clienții, ședințele de judecată stabilite de instanță și să ne pregătim de fiecare dată când apărem în fața clientului sau judecătorului. Mereu trebuie să acordăm servicii de calitate pentru a câștiga procese în favoarea clienților noștri”, a mai adăugat avocata.
Vremea Patricia, elevă în clasa a XII la Liceul „Mihai Eminescu” din Strășeni a venit la întâlnirea cu judecătorii pentru a înțelege mai bine specificul activității într-o instanță de judecată. Ea spune că nu a decis deocamdată la ce facultate va merge, dar că întâlnirea de la Judecătorie o va ajuta să aleagă mai bine viitoarea profesie.
„Am descoperit aici foarte mulți angajați. Nu credeam că într-o judecătorie lucrează atâția specialiști. Am văzut foarte multe documente și dosare aflate pe rol. Asta arată cât de mult au de lucru judecătorii și grefierii”, a fost concluzia viitoarei absolvente de liceu.
Cei mai activi participanți la Clubul de discuții vor fi selectați pentru un stagiu la Judecătoria Strășeni ca să-și dovedească aptitudinile profesionale și capacitatea de muncă într-o instanță de judecată.