Dorin Recean: Specialiștii din IT vor impulsiona dezvoltarea țării

Republica Moldova traversează o perioadă favorabilă pentru relansarea economiei, iar Guvernul este deschis să ofere sprijinul necesar pentru impulsionarea dezvoltării sectorului electronic. Afirmația aparține prim-ministrului Dorin Recean și a fost făcută în cadrul Forumului Electronic din Moldova.

Potrivit premierului, în prezent, sectorul electronic întrunește peste 200 de companii cu peste 16 000 de angajați și este unul de perspectivă privind crearea locurilor de muncă și atragerea investițiilor străine.

Dorin Recean a făcut un tur prin Laboratorul MicroChipDesign deschis la Universitatea Tehnică a Moldovei. Laboratorul este dotat cu zece stații de lucru folosite pentru proiectarea și verificarea circuitelor digitale. Acesta va pregăti personal calificat pentru proiectarea și verificarea circuitelor integrate, iar Republica Moldova poate deveni un jucător regional important în procesul de dezvoltare a chipurilor.

„La Chișinău se poate produce orice, depinde de noi dacă ne dorim să explorăm aceste oportunități. Sunt mândru de faptul că în cadrul Universității Tehnice din Moldova se muncește mult în direcția pregătirii specialiștilor în domeniul electronic, al tehnologiilor informaționale, atât de solicitați pe piața muncii. Specialiștii noștri au o pregătire înaltă, sunt competitivi în domeniu, iar produsele sunt apreciate în zeci de țări ale lumii”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.

Laboratorul MicroChip Design a fost deschis în urma colaborării dintre UTM, Asociația Companiilor din Industria Electronică din Moldova (ACEM) și compania de inginerie SafeLogic, cu suportul financiar al Guvernelor Germaniei și Elveției.

Ediția a doua a Forumului Electronic a reunit companii care activează în domeniul industriei electronice, experți naționali și internaționali, reprezentanți ai mediului academic, care instruiesc viitori ingineri, și reprezentanți ai autorităților publice centrale. Formatul interactiv permite asigurarea unui dialog deschis între participanți și evidențiază perspectivele industriei electronice.

Foto: gov.md