Profilul șomerului moldovean. Doi din trei, nu au nicio profesie
Anul trecut numărul șomerilor s-a redus cu aproape un sfert în comparație cu anul 2020. Potrivit unui raport al Agenției Ocupării Forței de Muncă, în 2021 s-au înregistrat 37,1 mii de persoane în căutarea unui loc de muncă, ceea ce constituie o scădere cu 26% față de anul precedent. ANOFM explică această reducere prin ridicarea restricțiilor anti COVID-19 și reluarea activităților economice la mai multe întreprinderi.
Aproape jumătate (49%) din șomerii înregistrați aveau vârsta cuprinsă între 30 și 49 de ani, iar o treime (34%) reprezentau persoanele cu vârsta 50-65 de ani. Cei mai puțini șomeri (17%) anul trecut au fost din grupa de vârstă 16-29 de ani. Raportul menționează că pe parcursul ultimilor ani se observă o scădere a ponderii tinerilor care se înregistrează la subdiviziunile teritoriale în căutarea unui loc de muncă și o creștere a celor mai în vârstă (50-65 ani). Tendința se datorează faptului că persoanele tinere își găsesc mai ușor un loc de muncă, având mai multe abilități și posibilități de căutare a unui loc de muncă. O altă explicația ar fi creșterea continuă a fluxului migrației din rândurile tinerilor care își doresc mai multe oportunități de angajare și locuri de muncă de calitate, în lipsa posibilităților de angajare și a salariilor foarte mici din țară.
Din numărul total al șomerilor înregistrați pe parcursul anului 2021, 66% nu aveau o calificare profesională. Bazele de date ale ANOFM arată că persoanele cu studii primare/gimnaziale își găsesc tot mai greu un loc de muncă. Numărul șomerilor din această categorie a crescut într-un an cu 4 puncte procentuale, și a ajuns în 2021 la 51 la sută din numărul total al șomerilor înregistrați.
În distribuția pe sexe, numărul bărbaților șomeri înregistrați continuă să fie mai mare în comparație cu cel al femeilor, 51% la 49%. ANOFM mai precizează că, după medii de reședință, ponderea persoanelor șomere înregistrate din mediul rural a fost aproape de două ori mai mare decât a celei din mediul urban, 66% contra 34%. Cei mai mulți șomeri au fost luați la evidență în regiunea de Nord, iar cei mai puțini sunt la Chișinău.
Majoritate șomerilor sunt în căutarea unui loc de muncă până la șase luni. Cel mai greu își găsesc de lucru persoanele cu vârsta de 50-65 ani, iar cel mai puțin stau în evidență tinerii cu vârsta cuprinsă între 16-24 ani. Potrivit ANOFM, cei mai mulți șomeri sunt înregistrați în lunile noiembrie-februarie.
Foto simbol pixabay.com