Învățământul dual, școala care nu produce șomeri
Zeci de tineri au avut astăzi ocazia să exploreze tainele meseriilor în cadrul Zilei Învățământului Dual la Chișinău. Evenimentul, găzduit de Muzeul Național de Istorie, a cuprins mai multe activități dedicate învățământului profesional tehnic dual prezentate de 20 de instituții de învățământ profesional tehnic și companii implicate în această formă alternativă a învățământului profesional tehnic clasic. Evenimente similare cu sloganul „Înveți. Muncești. Câștigi!” se vor desfășura pe 4 iunie la Soroca, după care pe 15 iunie la Cahul.
Ziua Învățământului Dual a fost adresată absolvenților de gimnaziu și liceu, dar și persoanelor de până la 35 de ani care își doresc să îmbrățișeze o nouă meserie. În cadrul prezentărilor au fost arătate oportunitățile învățământului dual, iar vizitatorii au avut posibilitatea să încerce în cadrul atelierelor mai multe profesii din domenii precum electronica, energetica, tehnologiile informaționale, industria alimentară, moda, frumusețea sau medicina.
Cei interesați au avut ocazia să adreseze întrebări și să participe la discuții cu membrii instituțiilor participante, dar și cu studenții acestora. Astfel, în cadrul atelierelor au descoperit trucuri culinare, vestimentare și de frumusețe, au aflat secretele agriculturii eficiente, au explorat inovațiile energetice și au văzut cum pot schimba lumea prin digitalizare.
Pe lângă informații utile și oportunități unice, vizitatorii au avut parte și de un program distractiv. Pe scena evenimentului s-au desfășurat mai multe activități muzicale și defilări de modă. Acesta a culminat cu un concurs cu premii în cadrul căruia participanții au răspuns la întrebări despre învățământul dual.
Învățământul profesional tehnic este cea mai populară formă de învățământ în Elveția. Doi din trei elevi aleg această formă de învățământ, iar oferta este foarte mare – aproape 250 de profesii, spune Martin Roch, șeful cooperării pentru Dezvoltare economică din cadrul Biroului de Cooperare al Elveției la Chișinău. „În Elveția un ucenic poate deveni, la un moment dat, director al unui festival în aer liber, director executiv al unei companii sau chiar președinte al țării. Și predecesorul meu de la ambasadă a început din învățământul dual. S-a format ca instalator, iar în timp a ajuns să lucreze la ambasadă. Învățământul profesional tehnic și sistemul de învățământ dual fac parte din economia și cultura Elveției, este ceea ce poate asigura un viitor bun.”
Învățământul profesional tehnic dual este considerat o ”școală fără șomeri” și reprezintă o formă alternativă a învățământului profesional tehnic clasic. Acesta își propune să ofere șanse egale tuturor tinerilor de a îmbrățișa o profesie care să le aducă beneficii și satisfacție pe termen lung, indiferent de proveniența socială, iar angajatorilor le oferă acces la forță de muncă bine calificată. Aproximativ 30% din studii se desfășoară în instituția de învățământ, iar celelalte aproximativ 70% – în cadrul agentului economic, astfel accentul fiind pus pe instruirea practică, în condiții similare celor reale de muncă. La absolvirea studiilor profesionale duale tinerii specialiști au locul de muncă aproape ”în buzunar”!