Industria curieratului nu este reglementată legal în Moldova

Republica Moldova nu deține niciun act care să reglementeze activitatea de curierat rapid în regim ”ușă-la-ușă” (”door-to-door”). Antreprenorii din acest sector solicită completarea legislației la capitolul servicii de curierat privat și servicii poștale în domeniul comerțului electronic. Subiectul este pe masa discuțiilor la Consiliul Economic pe lângă prim-ministrul RM.

Antreprenorii din acest sector afirmă că în perioada pandemică în Moldova a luat amploare curieratul rapid în așa-numitul regim door to door. Ei menționează că răspândirea acestui serviciu odată cu dezvoltarea comerțului electronic a scos la iveală un șir de constrângeri care necesită atenție specială din partea factorilor de decizie. Printre documentele care urmează a fi completate este și noul Cod Vamal care va intra în vigoare începând cu anul viitor. Acesta, potrivit oamenilor de afaceri, trebuie să conțină noțiunea de curierat privat și să definească autoritatea care va reglementa industria și criteriile de eligibilitate pentru obținerea certificării pentru desfășurarea cestei activități. Comunitatea din sectorul de curierat privat mai solicită ajustarea unor acte departamentale pentru a clarifica regimului returului de marfă și a rambursului internațional al plăților efectuate în regimul de comerț electronic, a documentelor însoțitoare și declarațiilor vamale și fiscale.

Propunerile comunității de afaceri sunt discutate la Consiliul Economic în contextul implementării Foii de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic. În acest sens, Consiliul Economic cu suportul partenerilor externi a elaborat un pachet de modificări legislative care să faciliteze dezvoltarea comerțului electronic în Moldova, curieratul rapid reprezentând o verigă importanță în acest proces.

Sursa foto simbol.