Ministerul Educației nu renunță la optimizarea sistemului, dar amână o decizie în acest sens

Anatol Topală, ministrul Educației și Cercetării, a declarat pentru cesăfiu.eu că optimizarea numărului de instituții de învățământ rămâne una din prioritățile Ministerului. Ministrul a menționat că deocamdată nu poate oferi termene pentru reducerea numărului instituțiilor de învățământ, dar că autoritățile vor ține cont de această opțiune în procesul de îmbunătățire a calității serviciilor de educație oferite de instituțiile de învățământ.

„Pentru toată lumea este clar că rețeaua de universități, de învățământ profesional-tehnic, chiar și învățământ general, este supradimensionată. Dar atunci când analizăm aceasta rețea cel mai important este să ne gândim cum putem oferi studii de calitate pentru tinerii noștri. Nu este atât de important să avem un număr mic de instituții, dar trebuie să punem pe prim plan calitatea studiilor”, a explicat Anatol Topală.

Ministrul s-a referit și la continuarea procesului de comasare a universităților. Potrivit lui, toate universitățile trebuie să aibă o șansă pentru a demonstra că au capacități de dezvoltare și pot oferi studii de calitate. „Cu siguranță vor trebui să fie careva ajustări. Este devreme să spun cum anume vor fi reflectate unele decizii, dar ceea ce este clar că universitățile trebuie întărite, trebuie să facem universități cu capacități mai mari prin consorții, prin alte feluri de organizare. Atunci când ne gândim cum trebuie să organizam această rețea trebuie să știm care sunt formele cele mai reușite pentru a da o șansă universităților să se dezvolte, să-și dezvolte programe noi, să poată oferi o mai bună pregătire, să-și adapteze programele la cerințele pieței muncii”.

Anatol Topală crede că pentru a supraviețui universitățile trebuie să promoveze specialitățile pe care le pregătesc și să își facă cât mai atractive programele de studii prin ajustarea acestora la cerințele pieței. ”Cei care vor fi mai activi, se vor ajusta, vor menține legătura cu companiile private care au nevoie de specialiști, aceia vor avea și o șansă mai mare să obțină mai mulți candidați care doresc să se încadreze în aceste instituții”, a punctat ministrul Educației și Cercetării.