Pandemia a redus la jumătate numărul angajaților din restaurante și cafenele
În doi ani de pandemie sistemul HORECA a pierdut unul din doi angajați calificați, susține Aneta Zasavițchi, președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement MĂR. Mai mult, din cauza restricțiilor impuse de autorități în ultima perioadă sectorul restaurantelor și cafenelelor se confruntă acum și cu imaginea unui angajator impredictibil, susține Zasavițchi.
Președinte MĂR declară că și până la pandemie, sistemul HORECA se confrunta cu o criză de angajați, dar că situație economică le permitea antreprenorilor să investească mai mult în pregătirea acestora. „În anii 2017-2019 când s-a înregistrat o creștere a numărului de localuri de agrement, acestea au început să se confrunte cu o criză acută a forței de muncă. Atunci angajatorii erau gata să investească în specialiști buni, să ofere stagieri și salarii mari, bonusuri pentru a-i menține acasă. Era o politică fiscală stabilă. Acum acest lucru nu mai este posibil din cauza pierderilor suportate de antrenori în ultimii doi ani. Iar oamenii evită să se angajeze în sector pentru că nu sunt siguri că la sfârșitul lunii vor avea un salariu promis sau la jumătate de lună nu se vor impune alte restricții”.
Aneta Zasavițchi: „Din 16 martie până în 15 iunie 2020 toate localurile au fost închise. După redeschidere numărul angajaților era cu aproape 45 la sută mai mic”.
În zadar restauratorii i-au așteptat pe cei plecați în perioada pandemiei înapoi la serviciu. Mulți nu doar că s-au reprofilat, dar au reușit să plece și din țară, susține Aneta Zasavițchi. „Cunosc bucătari, barmani și ospătari care și-au luat familiile și au plecat peste hotare. Din păcate nici acolo unii nu au reușit să se angajeze conform specialității pentru că și în Europa sectorul a fost afectat de pandemie și nu inspiră încredere. Diferența este că acolo statul a intervenit cu suport financiar pentru staționare, pe când la noi patronii au fost nevoiți să se descurce de unii singuri”.
Acum lipsa angajaților în sectorul HORECA se resimte din greu din cauză că oameni cu experiență și școliți în domeniu nu mai sunt pe piață. Potrivit președintei MĂR, uneori la interviuri de angajare în calitate de bucătari se prezintă oameni fără nicio zi de experiență sau un curs de minim de școlarizare. Au existat mai multe momente de speranță în ultimele săptămâni în rândurile restauratorilor. Unul dintre ele era legat de prezența refugiaților din Ucraina, dar ofertele lansate de mai multe localuri au rămas fără niciun răspuns. „Prima lună am avut zero solicitări. A doua lună am înțeles că profesioniștii au plecat deja din Republica Moldova spre țări cu mai multă predictibilitate. Acum sunt solicitări, dar ele sunt foarte puține și nu poți să te bazezi prea mult pe ei deoarece sunt foarte imprevizibili. Cu prima ocazie pleacă înapoi în țară sau în Europa. Ei evită contractele de muncă pentru că nu vor să se rămână prea mult aici. Mulți au și bariera de limbă”.
Dacă în anii precedenți, studenții erau o salvare pe durata vacanței de vară, acum numărul acestora este din ce în ce mai mic, iar cei mai activi din punct de vedere antreprenorial pleacă în America sau Europa la munci sezoniere pentru venituri mari pe care nu le pot obține în Moldova.
„Astăzi nu putem atrage specialiști foarte buni din cauza problemelor cu care se confruntă țara în ultimii ani. Inflația și instabilitatea economică provocată de crizele regionale reduc din potențialul economic pentru majorarea salariilor așa că specialiștii buni continuă să plece din țară. Mulți recurg la personal necalificat, iar acesta este un risc major pentru business și calitatea serviciilor și produselor pe care le prestezi”, susține Aneta Zasavițchji.
Foto credit poză simbol Kate Townsend