Cătina albă, un stimulent pentru afaceri în agricultură

Istoria lui Igor Golban din Ștefan Vodă este bine cunoscută oamenilor din raion, dar și miilor de consumatori care au avut ocazia să guste din produsele sale. A început mai întâi ca producător de nuci și migdale, apoi a plantat printre primii din regiune cătină albă.

Pentru a menține și folosi toate calitățile acestei plante, antreprenorul a decis să o cultive folosind doar mijloace ecologice. După trei ani de la plantare a strâns prima recoltă care l-a inspirat pentru dezvoltarea unei afaceri mari. Vânzările și promovarea au fost cele care l-au încurajat să vrea mai mult deoarece fructele de cătină albă nu lasă reziduuri. Din ele se prepară suc, din pulpă infuzie pentru ceai, iar din semințe – ulei presat la rece.

Igor Golban. Captură PNUD/AdTrade

„Deși oamenii nu cunoșteau prea multe despre cătină, am decis să o plantăm pe pământurile noastre, pentru că studiasem beneficiile ei pentru sănătate și potențialul de profit pe care îl are. Tendința era în creștere pe piața europeană. Cătina este un puternic antioxidant, imunostimulator și are multe alte efecte benefice pentru organism”, spune antreprenorul.

Peste trei ani de la plantare, a strâns prima recoltă, după care a început promovarea intensă pe rețelele sociale, la târguri și expoziții. Acum, în compania „Biantti”, deschisă de Igor Golban, cătina este o adevărată vedetă. Din ea se produce o gamă vastă de preparate eco suc, fructe congelate, ceai și ulei.

Sursa PNUD/AdTrade.

Igor Golban a apelat la surse financiare externe, pentru a dota întreprinderea cu utilaje moderne, dar și pentru a-și spori potențialul de export. El a obținut sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, iar cu susținerea financiară din partea Suediei și Marii Britanii întreprinderea a devenit una dintre puținele companii din Republica Moldova care nu produce deșeuri de producție și este prietenoasă mediului. Sistemul de producție închis începe de la utilaje pentru extragerea și pasteurizarea sucului din cătină, echipamente pentru deshidratarea, înghețarea prin șoc termic a fructelor, ambalarea produselor și procesarea uleiurilor. Mai mult decât atât, a fost construit un sistem de canalizare, un bazin de acumulare a apelor reziduale și o stație de bioepurare a apei.

Acum antreprenorul, cu susținerea financiară a Guvernului Elveției, vrea să includă afacerea în circuitul turistic local și regional pentru ca vizitatorii să aibă posibilitatea să viziteze plantațiile de cătină și să urmărească procesul de îmbuteliere a uleiului.

Tehnologiile inovatoare utilizate în producție permit folosirea în totalitate a fructelor care ajung în hală. Cu ajutorul lor a fost sporit randamentul, dar și viteza de procesare de la 300 kilograme de fructe într-o zi, la 3-4 tone. Iar dezvoltarea înseamnă și mai multe locuri de muncă. Astfel numărul angajaților va crește de la 11 cât sunt acum, la 27 de persoane care își vor câștiga un salariu muncind acasă.

Sursa PNUD/AdTrade.

Igor Golban a beneficiat prin intermediul AdTrade, de cursuri antreprenoriale și de consultanță pentru dezvoltarea afacerii și identificarea noilor piețe de desfacere. Toate astea l-au determinat să înceapă procesul de transformare a întreprinderii într-un hub agroindustrial sau într-un centru logistic de procesare a mai multor feluri de fructe pentru micii producători din Moldova care își vor putea exporta producție pe alte piețe.

Material preluat și editat de pe surse PNUD/AdTrade.

Imagine simbol. Photo by Philipp Deus on Unsplash.