Bani și compensații pentru a atrage veterinari la sate

Absolvenții facultăților de medicină veterinară vor beneficia de o îndemnizație unică în mărime de 15 salarii medii pe economie (aproximativ 150 000 lei) achitată în trei rate egale dacă vor alege să lucreze în satele și orașele din țară, cu excepția localităților Chișinău și Bălți. Deputații au votat joi mai multe modificări la Legea privind activitatea sanitară veterinară care mai prevăd ca tinerii specialiști pot primi și compensații pentru închirierea unei locuințe, pentru energia electrică și încălzire.

Soluțiile propuse de deputatul PAS, Vladimir Bolea, își propun să amelioreze criza de medici veterinari în mediul rural unde se atestă o insuficiență acută de specialiști, dar și în cadrul unor direcții ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Potrivit autorului inițiativei, media de vârstă a medicilor veterinari astăzi este de 59 de ani și există riscul ca în următorii ani numărul acestora să se diminueze și mai mult. În conformitate cu un calcul estimativ, autoritățile speră să atragă anual câte zece medici veterinari în zonele cele mai afectate de lipsa veterinarilor.

Modificările de mai sus la Legea privind activitatea sanitară veterinară vin la pachet cu simplificarea mai multor norme sanitare pentru a facilita activitatea antreprenorială în domeniul creșterii animalelor.

Valentin Roșca, șeful Direcției politici în domeniul zootehniei, MAIA, afirmă că lipsa specialiștilor este resimțită negativ la mai multe niveluri. Aceasta afectează starea generală de sănătate a animalelor și calitatea productivității și inofensivității produselor de origine animală.

Și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor se confruntă cu o penurie de medici veterinari. Direcția teritorială ANSA de la Ungheni activează fără niciun specialist veterinar, iar cea de la Leova are doar un angajat responsabil de sănătatea animalelor. Directorul general adjunct ANSA, Alexandru Manciu susține că problema constă în sistemul de salarizare care este mult mai mic în comparație cu salariile oferite la privat. „Avem foarte multe funcții scoase la concurs de mai mult timp. Cea mai mare problemă este legată de identificarea specialiștilor cu studii în domeniul sanitar veterinar. Majoritatea angajaților sunt aproape de vârsta de pensionare”, afirmă Manciu care menționează că ANSA se confruntă cu o penurie de cadre la toate nivelurile.

În ultimii zece ani, aproape 500 de specialiști au absolvit Facultatea de medicină veterinară din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova. Veronica Prisăcaru, rectorul interimar al UASM, susține că Facultatea este printre puținele care nu s-a confruntat cu un declin al numărului de studenți în ultimii ani: „În medie avem câte 50 de absolvenți în fiecare an. Studiile noastre interne arată că majoritatea optează pentru un loc de muncă în marile orașe din țară sau peste hotare unde condițiile de muncă sunt mai bune și salariile sunt mai mari. Fie că este vorba de farmacii sau clinici veterinare, în detrimentul ofertelor care vin din mediul rural”.

Foto simbol Ian Livesey